Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012


Χ.Α.Α.  Live    
                                                                                
                                                                                                                                                                  
                                                     Σχόλια γιά τή συνεδρίαση online...

IT'S THE ECONOMY, STUPIDS...
Της Ζέζας Ζήκου
Βοηθήστε τους τραπεζίτες, είναι ο γνωστός λαϊκίστικος ζήλος των πολιτικών της Ευρώπης και όχι μόνο. Αλλά αρκετοί διασκεδάζουν όταν παρακολουθούν τους πολλούς που αρέσκονται να βλέπουν τους τραπεζίτες να πέφτουν σε ανυποληψία. Ομως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο προσπαθούν, με αφορμή να διασώσουν την Ισπανία, να ξαναγράψουν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο τραπεζικός κόσμος της Ευρωζώνης, προς όφελός τους φυσικά. Βεβαίως, το έργο παίχτηκε με επιτυχία στη Wall Street πριν από τέσσερα χρόνια.

Οργίλος ο διάσημος νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν επισημαίνει ότι όλη αυτή η ιστορία έχει αρχίσει να μοιάζει με ρουτίνα: για άλλη μια φορά η οικονομία βυθίζεται, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη, οι τράπεζες έχουν προβλήματα, οι κυβερνήσεις σπεύδουν για σωτηρία - αλλά, με κάποιο τρόπο, σώζονται μόνον οι τράπεζες, όχι οι άνεργοι.

Για να είμαστε σαφείς, οι ισπανικές τράπεζες όντως χρειάζονταν σωτηρία. Η Ισπανία είχε πράγματι παγιδευθεί μέσα σε ένα φαύλο κύκλο - σε μια γνωστή διαδικασία, στην οποία η ανησυχία για τη ρευστότητα των τραπεζών εξαναγκάζει τις τράπεζες να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο μειώνει τις τιμές αυτών των περιουσιακών στοιχείων, το οποίο κάνει τον κόσμο να ανησυχεί ακόμη περισσότερο για τη ρευστότητα. Δεν ήταν αναγκαστικά λάθος αυτό το τελευταίο πακέτο σωτηρίας (αν και πολλά εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες). Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει ο Κρούγκμαν, συμφωνούσαν γι’ αυτή τη σωτηρία, έστελναν ισχυρά μηνύματα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν την πολιτική, που έχει αφήσει το εν τέταρτο των Ισπανών εργαζομένων -και έναν στους δύο νέους- ανέργους.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη καλπάζει και όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μια νέα ύφεση και ο πληθωρισμός μειώνεται. Σύμφωνα με όλους τους συνήθεις κανόνες της νομισματικής πολιτικής, η κατάσταση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με επιθετική μείωση επιτοκίων. Αλλά η ΕΚΤ δεν κάνει τίποτα, καταγγέλλει ο Αμερικανός νομπελίστας.

Και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας διάλυσης της Ευρωζώνης. Επί χρόνια, λένε στην Ισπανία και σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη με προβλήματα, ότι μπορούν να ανακάμψουν μόνο μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικής λιτότητας και «εσωτερικής υποτίμησης», που σημαίνει βασικά μείωση μισθών. Συμφωνούμε απόλυτα, καθώς η πολιτική αυτή μας έχει συντρίψει.

Αν τα συνδυάσετε όλα αυτά, θα έχετε την εικόνα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ που είναι πάντα έτοιμη να σπεύσει σε δράση για να υπερασπιστεί τις τράπεζες, αλλά κατά τα άλλα εντελώς απρόθυμη να παραδεχθεί ότι η πολιτική της δεν σώζει τους ανθρώπους, που υποτίθεται ότι υπηρετεί η οικονομία. Είναι επίσης μια νοοτροπία που θεωρεί ότι ο οικονομικός πόνος λυτρώνει κατά κάποιον τρόπο, νοοτροπία που ένας Βρετανός δημοσιογράφος ονόμασε «σαδομονεταρισμό».

Βαρύγδουπες αλλά ορθές οι διαπιστώσεις. Εντάξει...

«It’s the economy, stupids» / «είναι η οικονομία, ανόητοι»... θα προσθέσει η στήλη.

Επίσης οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι Φέργκιουσον και Ρουμπινί καταγγέλλουν ότι ειδικά η Γερμανία δεν διδάσκεται από την Ιστορία. Κολλημένοι στον φανταστικό κίνδυνο ενδεχόμενου πληθωρισμού, οι Γερμανοί σήμερα αποδίδουν περισσότερη σημασία στο 1923 (χρονιά του υπερπληθωρισμού) παρά στο 1933 (θάνατος της δημοκρατίας). Καλά θα έκαναν να θυμηθούν ότι μία ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση δύο χρόνια πριν από το 1933 συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρρευση της δημοκρατίας - και όχι μόνο στη δική τους χώρα, αλλά σχεδόν σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τι συνέβη τότε; Μετά την τραπεζική κρίση ακολούθησε το «μορατόριουμ Χούβερ»: Η αποπληρωμή του πολεμικού χρέους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και των πολεμικών αποζημιώσεων διεκόπη. Επειτα απ’ αυτό, σχεδόν όλες οι χρεωμένες χώρες δεν τακτοποίησαν κανένα ή μόνο ένα μέρος του εξωτερικού τους χρέους, και πρώτη απ’ όλες η Γερμανία. Το 1932 ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη έφτασε σε ένα επώδυνα πολύ υψηλό επίπεδο: Τον Ιούλιο του 1932, το 49% των μελών των γερμανικών συνδικάτων ήταν χωρίς δουλειά. Οι πολιτικές συνέπειες είναι γνωστές. Αλλά οι εθνικοσοσιαλιστές ήταν απλώς το χειρότερο από μια ολόκληρη σειρά εξτρεμιστικών κινημάτων, τα οποία επωφελήθηκαν πολιτικά από την κρίση.

Οπως επισημαίνουν σε κοινή τους συνέντευξη στο Der Spiegel «Βρισκόμαστε στο παρά ένα στην Ευρώπη; Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται να μην καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

www.kathimerini.gr

61 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

http://youtu.be/nDy0IwejqLY

giannhs kon είπε...

ΜΙΧΑΛΗ καλημέρα

Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 είχες κάνει αναρτήσει το διάγραμμα της ΕΕΕ
Σήμερα που βρισκόμαστε ????? Εάν έχεις χρόνο ΒΕΒΑΙΑ

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα

απολαυστικος και ευρηματικοτατος ο Βασιλης στο "στεκι του τραδέρ"...εχει εμπλουτισει την summer collection ...

αξιζει η σελιδα ...και οχι μονο για το χιουμορ

michele είπε...

Καλημέρα,καλημέρα..Πολύ καλός και ως...σκιτσογραφος ο Βασίλης,χωρίς χιούμορ δεν θα τη βγάζαμε..
Γιάννη μου πιο κάτω είναι τώρα πρέπει να το επικαιροποιησουμε..καθότι σηματωρος η ΕΕΕΚ

giannhs kon είπε...

Ευχαριστώ ΜΙΧΑΛΗ

Καλημέρα και πάλι σε όλους .

Γεράκι είπε...

Καλημέρα σας..δεν φαντάζομαι να σας έλειψα αφου εγω έχω κόλλημα με τα έξω..αυτον τον καιρό αναλώνομαι με πολυ trading κ πραγματικη οικονομια για να βγάλουμε μεροκαμματο..αυτο που βλεπω ειναι οτι οι μπλε γίνονται φαβορι μέρα με την μέρα..αυτο προεξοφλεί η ντοπια αγορά?
Εγω πάντως είμαι επιφυλακτικός κ το τμηματικο profit taking συνετο...

michele είπε...

Καλώς τον hawk..όντως φαίνεται να προεξοφλει κάτι..φυσικά και μας ελειψες,δεν ήσουν εδώ να σου δώσω tip αμερικανικό FTR...
Πάνω από 512 είμαστε..μεγάλος όγκος..

michele είπε...

Η ζώνη του 190 μετατρέπεται σε στήριξη για το ΔΤΡ που πέρασε πολύ δυνατά πάνω ,δεν το περίμενα έτσι με τη μια..στις 197 τωρα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Μάλλον salam pakistan.
Θα πλαισιώσουν μουσικά τον Βαγγέλη σήμερα που θα τον έχει ο Χατζηνικολάου στην εκπομπή του και θα κάνουν και ερωτήσεις. Σημαίες του ΠΑΣΟΚ επιτρέπονται αλλά διακριτικά.

michele είπε...

Χτες στην Ομόνοια είχαν δουλειά οι Πακιστανοί,κολλαγαν αφίσες του Αλέξη..θα προλάβουν να πανε και στο Χατζηνικο σήμερα?

michele είπε...

Δύσκολη ζώνη 1.16-1.17 για ΕΤΕ..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ξέχασα να βάλω το τραγουδάκι...
http://www.youtube.com/watch?v=svPCeWkL-o4

ΠΑΝΟΣ είπε...

Οι έξω όσο πάνε και πέφτουν... το δικό μας πήγε και 5% με ανεβασμένο τζίρο, τι προεξοφλεί άραγε... ή μήπως αργότερα θα έχουμε μια από τα ίδια?

PS είπε...

πάνο κλμ,
Στους εργαζομένους της ΕΧΑΕ μίλησε πριν από λίγη ώρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε καταρχάς στην περίοδο του 1999 και σημείωσε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο από πολλές εισηγμένες εταιρείες δεν αξιοποιήθηκαν για επενδύσεις, ενώ αναφερόμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου με κανόνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών ο υποψήφιος βουλευτής απάντησε πως εννοείται έλεγχος στο management των τραπεζών, σημείωσε δε πως ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς σε όλες αυτές τις εξελίξεις θα είναι βασικός. "
Από εθνικοποίηση/κρατικοποίηση κλπ,φτάσαμε ήδη σε απλό "έλεγχο του management" η τυχερή μου μέρα σήμερα με τις τράπεζες.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα ΦΦΦ καλή τύχη με τις τράπεζες που έχουν την τιμητική τους σήμερα...και προσοχή στο τέλος να συμπληρώσω??? μάλλον δεν χρειάζεται τα ξέρεις καλύτερα νομίζω...

giannhs kon είπε...

ΚΟΝΤΟΦΤΑΝΕΙ Η ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ BY KΑΡΑ ΧΑΧΑ

KAΡAAAA

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Γιάννη, έχω χάσει αρκετές συνέχειες, για ποια ζώνη μιλάς? Το 632 το πέρασε πάντως (για την ώρα).

michele είπε...

To ...παρακανε χαχα δεν περναει το 536.. σοβαρα κερδη τις τελευταιες μερες για οσους δεν ..φοβηθηκαν..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημερα σε ολους και σε ολες.
Τρελαθηκε ο μαστορας και τα βαλε στη φτηνια....
ΧΑΧΑΧΑΜΟΣ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γιαννάκη μου τι γίνεσαι??? Όλα καλά? Διάβασα καθυστερημένα ότι είσαι εδώ, άντε πόσες μείνανε?

michele είπε...

Εσπρωξα ψηλα εγω αυτα που εχουν εμπορευσιμοτητα για τεχνικους λογους.. θα δειξει..

michele είπε...

Νηρεα κρατησα χεχε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Πανο πολλες δυστυχως.

Εσυ πως τα πας ολα καλα;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το πολλές είναι πολύ σχετικό αν σκεφτείς τις 840 δικές μας.
'Εχω άδεια και τρέχω πάνω κάτω, τέλος πάντων όλα καλά λέμε...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

145 η κατα τον οκτωβρη θεου θελοντως

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Μικελε να σε ρωτησω εχεις rsi kai macd για ετε και ελλακτωρ

michele είπε...

Εχω rsi 14 ΕΤΕ 52,26 ΕΛΛΑΚΤΩΡ 55,78

michele είπε...

ποιον macd θελεις 9 αρη 14 αρη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

τον 9 αρη Μιχαλη

michele είπε...

εχει σπασει πανω και στις 2 Γιαννη..εαν περασει το 536 παμε πιο πανω λεμε..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

ΟΚ Μικελε tks

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Λέτε να βγάλουμε τις μετοχές απο το μπαούλο?

michele είπε...

Ψαχων να βρω τι θα παρω αν σπασει προς τα πανω... οσο ο ΔΤΡ ειναι πανω απο 212 ειμαστε καλα.Πρεπει να επικυρωθει ομως..

michele είπε...

Εφ οσον εσπασε το 536 κλειδωνουν οι τραπεζουλες ,15 μον αποσταση απο το 212 ο ΔΤΡ..

michele είπε...

εχει κλεισιμο short το μαγαζι..

ΠΑΝΟΣ είπε...

H υπερβολή από την ανάποδη...στο κλείσιμο να δούμε, είναι ακόμη μόλις 2.30

Γεράκι είπε...

+23% η NBG κ κατοχυρώνει το σπάσιμο του 10αρι σήμερα για τα καλα...σχεδον ηρθαμε στα λεφτα μας πλεον κ περιμένουμε πλεον την συνέχιση του ραλυ.

Γεράκι είπε...

*πολλα πλεον..σορρυ..

Γεράκι είπε...

που κ ομως δεν κλεινει το gap που αφησε στις 16 Μαιου..θα ειμαστε απο κατω κ σήμερα..τι μας λεει αυτο?Εκτος κ εαν κάνει κάποιο 40αρι πάνω...

michele είπε...

Κραταει το 536 ανετα προς το παρον..μεγαλος ογκος

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους

ΠΑΝΟ συγγνώμη που δεν σου απάντησα μόλις τώρα το είδα .

Πως είσαι??

Αυτό που έγραψα κάναμε πλάκα με τον ΚΑΡΑ μια μέρα που θα δοθεί η μάχη του δείκτη
Στο 536 η στο 550 και τον θυμήθηκα χαχαχαχ

michele είπε...

Τα χαρτια με μαθηματικη ακριβεια ηρθαν εκει που πουλησα..στο 536..

giannhs kon είπε...

Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά ……….. ΕΤΣΙ ΜΙΧΑΛΗ χαχαχα

michele είπε...

Εχει δυναμη η αγορα Γιαννη..και οπωσδηποτε και κλεισιμο θεσεων..υπαρχουν χαρτακια που δεν εχουν παιξει.Τενεργ πανω απο 1,03 γινεται ενδιαφερουσα..

giannhs kon είπε...

υπαρχουν χαρτακια που δεν εχουν παιξει

ΣΩΣΤΑ έχεις δίκιο .

Το καθαρό μυαλό που είναι ??? Το έχουμε απροπόνητο χαχαχα

michele είπε...

Εγω με συγχωρεις ,ειμαι προπονημενος,μολις σκεφτομουνα να κανει ογκο ο ΝΗΡ να πλησιασει τα 0,40 να τον στειλω κι αυτον

Γεράκι είπε...

Τενεργ..παιδια...μπειτε με τα μπουνια για να το παμε πάνω απο 2€..χαχαχα..(και να την κοπανησω με ενα καλο κέρδος εγω..χοχοχοχο)

michele είπε...

δεν βιαζομαι κιολας..

michele είπε...

Οπωσδηποτε θα εχουν κανει εκει αγορα ιδιων μετοχων Hawk..168 χιλ κομματια εχει κανει.Καποιοι φευγουν γιατι δεν παιζει και πανε αλλου και αγοραζουν αυτοι με την ησυχια τους.Ενδεχομενως να ασχοληθω κι εγω χαχα

michele είπε...

Μονο κατω απο 532 θα υπαρχει χωσιματακι..

michele είπε...

Παντως ενας short δικος μου καηκε σημερα..

michele είπε...

Ψηλο ημερας λεμε..

michele είπε...

Παει μου πηραν τα χαρτια τσαμπα..χαχα

michele είπε...

στο 548,32 ειναι ο κμο 30ημ..παιζει και για αυριο .Κλεινουν και τα παραγωγα αυριο

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Σωστός

michele είπε...

Στο κλεισιμο θα πω την καινουργια τοποθετηση μου

ο dwk είπε...

…μην μας κρατάς σε αγωνία !
( να μαντέψω; ….ΜΑΙΚ !!!)
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα !!!

michele είπε...

χαχα καλο dwk..

ο dwk είπε...

Για να εξηγούμαι:
Τον …ΜΑΙΚ τον αναφέρω για να …μπουρινιάζω τον …δίπλα φίλο …

giannhs kon είπε...

ΔΕΗ ?????????

michele είπε...

τενεργα Γιαννη,παμε πανω καινουργια αναρτηση