Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


                                                      με καφεδάκι...

Η ΔΕΗ, ο συνδικαλισμός και η διαφάνεια 
 Του Παναγή Βουρλούμη*
Πρόσφατα η Δικαιοσύνη ενέπλεξε στα γρανάζια της τη ΓΕΝΟΠ μαζί με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και στελέχη της εταιρείας. Οι κατηγορίες είναι για απιστία και άλλα κακουργήματα και αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με οικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και χαλαρή διαχείριση από τη δεύτερη. Σε ό, τι αφορά τις ευθύνες της διοίκησης, αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι κατηγορίες νομικά μάλλον δεν στέκουν. Οι ενισχύσεις ήταν μέρος του πακέτου Συλλογικών Συμβάσεων που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι διοικήσεις απλώς συνέχισαν νόμιμα μια ήδη από χρόνια υφιστάμενη τακτική. Η οικονομική ενίσχυση του συνδικαλισμού από τις ΔΕΚΟ για «κοινωνικούς» σκοπούς έχει γίνει κεκτημένο και προφανώς το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι η διακοπή της, ιδίως σε περίοδο οξύτητας, θα έριχνε λάδι στη φωτιά. Ειδικά για τη ΔΕΗ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κατεβάζοντας τους διακόπτες, οι συνδικαλιστές προκαλούν στην Επιχείρηση και στην οικονομία τεράστιες ζημίες. Μια διοίκηση μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ακολουθήσει αυτό που υπαγορεύει η προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα. Για τη ΔΕΗ, αυτή η πραγματικότητα είναι ότι το πρωτοπαλίκαρο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και ότι στις κόντρες του με τη διοίκηση του έδινε κουράγιο με την παρουσία του ο κατόπιν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η ΓΕΝΟΠ, με το χέρι στους διακόπτες, ισχυρή εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξουσία επάνω στους εργαζομένους και πολιτική κάλυψη, συνδιοικεί τη ΔΕΗ. Οταν το κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη, οι διοικήσεις είναι αναγκασμένες να διαπραγματεύονται με τους πραγματικά ισχυρούς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Επιχείρησης.
Μια ερμηνεία των πρόσφατων εξελίξεων είναι ότι εν όψει ιδιωτικοποιήσεων, γίνεται προσπάθεια εμπλοκής της ΓΕΝΟΠ σε δικαστικές περιπέτειες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να θιγεί το κύρος της και να ανοιχτούν μέτωπα που θα την βάζουν σε άμυνα. Για λόγους πολιτικής ορθότητας και δημοκρατικής συμμετρίας μπαίνουν στο στόχαστρο και παλιότερες διοικήσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο. Θα ήταν χειρότερο από λάθος να χρησιμοποιηθεί ξανά η Δικαιοσύνη για πολιτικές σκοπιμότητες. Θα ήταν και αναποτελεσματικό. Η πορεία τέτοιων διώξεων είναι προδιαγεγραμμένη. Ο κάθε ανακριτής και εισαγγελέας θα πετάει το μπαλάκι στον επόμενο για να καταλήξει κάποτε, έπειτα από χρόνια, στο ακροατήριο, όταν οι σκοπιμότητες που οδήγησαν εκεί έχουν ξεχαστεί. Κατά τη διαδρομή θα τσαλακωθούν υπολήψεις, θα πλουτίσουν δικηγόροι και θα ασχοληθεί υπέρμετρα η ήδη υπερφορτωμένη Δικαιοσύνη. Εκείνοι που πήγαν στη ΔΕΗ με την πρόθεση να προσφέρουν θα το μετανιώσουν και θα γίνουν παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλους με ευγενείς φιλοδοξίες. Για τους συνδικαλιστές η δίωξη μπορεί να συμβάλει στην ηρωοποίηση.
Ο συνδικαλισμός έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην καταστροφή της οικονομίας μας και συνεχίζει να το κάνει. Αν δεν αλλάξει ριζικά μορφή, δεν υπάρχει ελπίδα για πραγματική και μόνιμη ανάκαμψη. Αντί να στρέφεται εναντίον των στελεχών του η πολιτεία, πρέπει να κατανοήσει τη φύση του προβλήματος και να το χτυπήσει στη ρίζα του. Από τη μεταπολίτευση και μετά, σε όλες τις αναμετρήσεις του με την κεντρική εξουσία ο συνδικαλισμός βγήκε νικητής. Ετσι απέκτησε μεγάλη δύναμη που του επιτρέπει να διεκδικεί ισοτιμία με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Θεωρεί ότι είναι πάνω από τον νόμο – είναι ο ίδιος νόμος. Κατάφερε επί δεκαετίες να εξασφαλίζει παροχές και κεκτημένα για εργαζομένους σε στρατηγικούς τομείς. Προνόμια που δεν συνδέονταν με αυξήσεις στην παραγωγικότητα, αλλά που έδεσαν στο άρμα του μεγάλες ομάδες και επιρροή στα κόμματα. Οσο υπήρχαν δανεικά, η Πολιτεία αλλά και οι εργοδότες υποχωρούσαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς, ενισχύοντας το κύρος του συνδικαλισμού. Επέλεξαν να ενδίδουν για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Τώρα έχει αρχίσει η αντίστροφη φορά. Εξ αντικειμένου όχι μόνον αποκλείονται νέες παροχές, αλλά αμφισβητούνται και τα κεκτημένα. Τόσο τα οικονομικά όσο και το πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων που επιτρέπει στον συνδικαλισμό να στραγγαλίζει ολόκληρους τομείς της οικονομίας. Η κρίση μοιραία θα οδηγήσει σε απογοήτευση της αγέλης που ακολουθούσε πιστά τους εργατοπατέρες όσο εκείνοι έφερναν το φαΐ. Οσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο θα αδυνατίζει η βάση του κινήματος. Θα εμφανίζονται ρωγμές στη συνοχή του και θα απομονώνονται οι κομματικές του ηγεσίες. Απεργίες όπως της ΠΝΟ και των ΚΤΕΛ αυξάνουν την αντιπάθεια της κοινής γνώμης.
Είναι τώρα η ευκαιρία να επέμβει η Πολιτεία για να εξυγιάνει τον χώρο και ξαναγυρίζοντας στη ΔΕΗ, ιδού ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να λύσει συγχρόνως πολλά προβλήματα. Τις εισφορές των εργαζομένων προς τη ΓΕΝΟΠ τις κρατάει από τη μισθοδοσία η Επιχείρηση και αποδίδει στο συνδικάτο. Πρόκειται για σημαντικά ποσά που η ΓΕΝΟΠ (και τα άλλα συνδικάτα) διαχειρίζονται χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα ούτε στα μέλη τους, βέβαια. Τι απλούστερο από το να υποχρεωθούν με νόμο τα συνδικάτα να υπόκεινται σε έλεγχο ορκωτών λογιστών και να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και μέχρι να το κάνουν, να κατατίθενται οι εισφορές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ποιος θα τολμήσει να είναι εναντίον της διαφάνειας στη διαχείριση; Αντί να κυνηγάμε τον κ. Φωτόπουλο για σαχλαμάρες και λογαριασμούς ξενοδοχείων, ας πάμε κατ’ ευθείαν στους θεσμούς. Η σύγκρουση θα γίνει έτσι κι αλλιώς – ας γίνει εκεί που έχει σημασία.
* Ο κ. Παναγής Βουρλούμης είναι πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

40 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σας. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους. Μέρα επιστροφής, καλά να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει. Αλλά και ... ψυχολογικής προετοιμασίας για την σκληρή πραγματικότητα που από αύριο θα αντιμετωπίσουμε ξανά.

michele είπε...

Χριστος ανεστη σε ολους.Καλος καιρος με βοριαδακι,καλη επιστροφη σε ολους αν και η εξοδος δεν ηταν πολυ μεγαλη αυτη τη φορα..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Mέρα αγάπης η γιορτή του Πάσχα. Αλλά μια ματιά στην διπλανή στήλη και όσα γράφτηκαν χθες στις 09.25 φτάνει για να ανατρέψουν όλα τα συναισθήματα αγάπης που λόγω της ημέρας κυριαρχούν μέσα μας.
Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, Ματίας Μορς, Χανς-Βέρνερ Σιν. Διαβάστε τι δήλωσαν. Και αν εσείς αισθάνεστε ακόμα αγάπη για όσους έκαναν αυτό το έγκλημα σε βάρος της χώρας, έ τότε έχετε εξαϋλωθεί και δεν ανήκετε σ' αυτόν τον κόσμο.
Οι "δικοί" μας άνθρωποι που πρόδωσαν την χώρα από την μία και οι άνθρωποι που νόμισαν ότι θα εφαρμόσουν κι εδώ μια συνταγή Λατινικής Αμερικής και θα πετύχει από την άλλη.
Και στο βάθος...ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ανάπτυξη, άλλα τους καίνε αυτούς και δεν πρέπει να τα επιτύχουν.

Παντελης είπε...

Χρονια πολλα σε ολους με υγεια και πλεον ..καλη επΑνασταση

michele είπε...

Χρονια πολλα spand,η ευχη σου να γινει πραγματικοτητα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπερα σε ολους χρονια πολλα Χριστος Ανεστη

michele είπε...

Aληθως Γιαννη,πως περασες??

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Μικελε ειχα παει στο χωριο.
Ωραια τα περασα οικογενιακα
ψησαμε φαγαμε χορεψαμε απ ολα τα καλα

michele είπε...

Νασαι καλα Γιαννη ,παντα τετοια ,το χρειαζοσουνα!και μεις δηλ..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Ε ετσι λιγο να ξεφευγουμε χαχαχα. Σ αφηνω τωρα παω για καφεδακι τα λεμε αργοτερα.

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ καλη επανοδος σε ολους..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χρόνια πολλά σε spand και Γιάννη. Άντε να μαζευόμαστε σιγά-σιγά.
Σαν πολύ δεν λουφάραμε τέσσερις μέρες?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Ηλία. Ο καιρός πως πάει σήμερα?

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλά τα λέει ο Παναγής στο κεντρικό θέμα. Για πολιτικούς και μόνο λόγους δημιούργησαν ένα συνδικαλιστικό τέρας, που έπαιξε μια χαρά τον ρόλο του. Του έδωσαν πολλά προνόμια. Απαλλαγή από τα εργασιακά του καθήκοντα, πολλά χρήματα για να το βουλώνει...θυμηθείτε τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ με ετήσιο εισόδημα κοντά στις 170.000 €, ήταν ο προθάλαμος για το βουλευτιλίκι και στη συνέχεια για την υπουργοποίηση.
Και τι του ζητούσαν? Απλά να το βουλώνει. Να κάνει μια μέρα απεργία τον χρόνο για την τιμή των όπλων και να αποδέχεται όχι αυξήσεις επάνω στον μισθό αλλά την εγκληματική επιδοματική πολιτική που δεν έδινε σεντ στα ταμεία.
Αν δεν κάνω σοβαρό λάθος οι "επίσημες" αυξήσεις από το 1986 και μετά ήταν πάντα κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Αντίθετα οι αυξήσεις στα επιδόματα ήταν γενναιόδωρες.
Το μεγάλο λάθος όλων μας. Easy come and easy go. Γιατί τώρα που τα επιδόματα καταργήθηκαν φάνηκε πόσο γυμνός ήταν ο βασιλιάς.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το θέμα είναι ότι όλοι μας επισημαίνουμε εκ των υστέρων κάποια πράγματα...και ο κύριος Παναγής (όπως και όλοι βέβαια) δεν συγκρούστηκαν όταν έπρεπε... ήταν αναπαυτικές οι καρέκλες τότε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

pantelis είπε...

Καλησπερα, Χριστος ανεστη και χρονια πολλα σε ολους.. Ελπιζω να ξεκουστηκατε γιατι ξεκινάει η θερινη σεζον και πρεπει να το ριξουμε στη δουλεια και αν δεν εχει να βρουμε(και θα βρουμε)...

George είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλους καιΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους δεν επέστρεψαν προσοχή στο δρομο,,,,Πατρα Αθήνα κίνηση πολλή αυτή την ώρα...

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και καλά σε όλες και όλους.

michele είπε...

Eπιστροφη στην πραγματικότητα,όπου και θα χρειαστούμε το φως της Αναστασης..

michele είπε...

Καλο κλείσιμο οι Ευρωπαίοι σήμερα,θετικός και ο DOW.

karaefthimiou23 είπε...

Χριστός Ανέστη φίλες και φίλοι.

Το κλείσιμο της Ισπανίας,αυτή οδηγεί την Ευρώπη,αποκαρδιωτικό.Η Αμερική,ο S&P δηλαδή, ψοφίμι και πάμε για νέες σφαλιάρες από αύριο.Δεν μπορείτε να πείτε,σφίζω από αισιοδοξία:)

michele είπε...

Kαλως τον Καρα,χρονια πολλα,πιστεύω όπως είπα και πιο πάνω λίγο απο το φως της Αναστασης να πάρουμε..βλέπω βιαζεσαι να ..προεξοφλησεις σφαλιάρες χαχα..

karaefthimiou23 είπε...

Χρόνια Πολλά φίλε Μιχάλη.Εγώ βιάζομαι?Δεν βλέπεις για πότε γύρισε κόκκινο ο S&P,το θηρίο βρυχάται:)

michele είπε...

Δεν πιστεύω να νομίζεις ότι σχέση το πως παει o S&P με το ελληνικό χρηματιστήριο.

karaefthimiou23 είπε...

Γιατί έχει σχέση η Γερμανία,η Αγγλία και η Γαλλία που έκλεισαν θετικές? Καταρχάς η Ισπανία έχει το διάγραμμα το δικό μας,ολόιδιο και ακολουθούν Πορτογαλία και Ιταλία.Μετά θ'ακολουθήσει η Γερμανία με την Αμερική.Το θέμα είναι ως τότε να'χουμε πάρει λίγο λίπος για ν'αντέξουμε τα οπλοπολυβόλα.

michele είπε...

Εγω πιστεύω ότι είμαστε τελείως ξεχωριστή περίπτωση,έχουμε προηγηθεί των χρεωκοπημενων που έρχονται Ισπανία,Πορτογαλία..οι οποίες φαινεται ότι ακολουθούν ,οι δε άλλοι έχουν κάνει μετα την κρίση του 2008 τέτοιο ραλλυ που τίναξε και τους short..τώρα για το λίπος ένα δίκιο τοχεις,αλλα είμαι πεπεισμένος ότι άλλο παιχνίδι παίζεται εδώ,το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει.

Αλεξανδρος είπε...

χρονια πολλα σε ολες και σε ολους απο αυριο με μονιμη πλεον συνδεση

michele είπε...

Άλεξ χρονια πολλα,επεστρεψες? είχες καθόλου ήλιο η μουντο καιρο όπως σχεδόν όλη η Ελλάδα?

karaefthimiou23 είπε...

Χρόνια Πολλά Αλέξανδρε.

Αλεξανδρος είπε...

παιδια ακομα Χαλκιδικη με ιντερνετ που ερχεται και χανεται,michele θυμησου με το πρωι αν και θα τηλ,χρονια σου πολλα φιλε Καρα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Πώς θα επαναφέρετε το στομάχι σας σε κανονικούς ρυθμούς, μετά το πασχαλινό όργιο!
Αυτό που κάνατε χθες στο στομάχι σας σήμερα θα το έχετε κιόλας μετανιώσει. Ή μήπως συνεχίζετε, καταβροχθίζοντας και ό,τι απέμεινε;
Αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια, αυγά, τσουρέκια, σοκολάτες, κρασιά, αναψυκτικά, όλα μαζί αχταρμάς και σε τεράστιες ποσότητες σε στομάχια που είχαν ξεμάθει τις προηγούμενες ημέρες, όταν ακολουθούσαν μια δίαιτα "αποτοξίνωσης" -αν δεν έκαναν κανονική νηστεία. Αποτοξίνωση θα χρειασθείτε και τώρα. Όσοι έχετε μανία με το κορμί σας και το fitness, φαντάζομαι θα έχετε ήδη ξεκινήσει να μετράτε τις θερμίδες των επόμενων γευμάτων σας και να προγραμματίζετε τι ασκήσεις θα κάνετε στο γυμναστήριο. Κάποιοι άλλοι, βέβαια, δεν πρόκειται να εγκαταλείψετε τις λιχουδιές του πασχαλινού τραπεζιού τόσο εύκολα. Τα τσουρέκια και τα αυγά θα είναι στο μενού σας και ολόκληρη την υπόλοιπη εβδομάδα -και το κρέας του οβελία, όσο απέμεινε, επίσης.
Για να επανέλθει το στομάχι σας μετά από τόσο βάσανο σε κανονικούς ρυθμούς, καλό θα ήταν να πάρετε μια μέρα... ρεπό από τις υπερβολές και να τού χορηγήσετε μια γερή δόση βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Μπόλικοι χυμοί και σαλάτες θα κάνουν την δουλειά. Για το πεπτικό σύστημα, δουλέψτε το καρότο, για λίγη παραπάνω ενέργεια, πιείτε χυμό πορτοκαλιού. Επειδή, όμως, δεν θα χορτάσετε έτσι, φτιάξτε κι ένα ήπιο πιάτο, όπως μια μακαρονάδα, χωρίς έντονες σάλτσες, ή ένα ρυζάκι. Αν δεν αντέχετε να βάλετε τίποτε στο στομάχι σας, ετοιμάστε τουλάχιστον μια σούπα. Την επόμενη ημέρα, γυρίστε το ξανά στα φαγητά που τρώγατε την Μεγάλη Εβδομάδα: στα όσπρια. Ναι, για ατασθαλία μίας ημέρας θα τιμωρείστε δύο και τρεις. Μην ξεχνάτε το νερό. Πίνετε διαρκώς και όχι μόνο όποτε διψάτε. Και το βραδάκι, μην καταβροχθίσετε ολόκληρο δείπνο. Ένα γιαουρτάκι αρκεί...
Χρόνια πολλά Μιχάλη Καρά Αλεξ.

karaefthimiou23 είπε...

Χρόνια Πολλά Βασιλική.Συνεχίζω ακόμη τη μάσα,μια χαρά δουλεύει το στομάχι:) Δεν πίνω όμως αλκοόλ,ούτε νερό στο φαγητό και κάπως ισορροπώ χε χε

michele είπε...

Tι ωραίες συμβουλές Βασιλική ,αλλα και τόσο δύσκολο να τις ακολουθήσουμε,εγω πάντως μια μακαροναδα την εφαγα ..Χρονια σου πολλα!

karaefthimiou23 είπε...

Καληνύχτα σας,αύριο πάλι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Και εγώ συνεχίζω την κρεπάλη και δεν επιστρέφω στην Αθήνα.
Καρά είδες που τσάμπα κουβαλάγαμε το πιεσόμετρο; χαχαχα
Μιχάλη μην ανησυχείς τώρα που γύρισες θα σε βάλει σε πρόγραμμα διατροφής η γυναίκα σου...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλό ξημέρωμα Καρά

michele είπε...

Ε βέβαια άλλοι είναι τυχεροί και συνεχίζουν τις διακοπές..τώρα για το προγραμμα διατροφής σου είπα και πριν με μακαροναδα την έβγαλα χαχα..

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Μιχάλη πριν το αρνάκι και τα υπόλοιπα καλούδια ή μετά η μακαρονάδα;χαχαχα
Καλό ξημέρωμα.

michele είπε...

Σιγα μην εχανα το κατσικακι στην περιποίηση του οποίου συμμετείχα ενεργά χαχα...καλη σου νύχτα.