Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 1 Απριλίου 2012



ΚΥΡΙΑΚΗ...


                                                         ...με ελεύθερη γνώμη 
To αντίδοτο στην εσωτερική 
υποτίμηση...

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, η εσωτερική υποτίμηση και οι συνακόλουθες μειώσεις μισθών θεωρούνται απαραίτητες για να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας που χωρίζει την ελληνική οικονομία από τους εμπορικούς εταίρους της. 


Η τρόικα υπολογίζει το ανωτέρω χάσμα στο 15% και προφανώς αναφέρεται στη συσσωρευμένη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια και πλέον με κριτήριο το κόστος ανά μονάδα προϊόντος. 


Το τελευταίο συνυπολογίζει τις αυξήσεις μισθών, σε συνδυασμό με τη μεταβολή της παραγωγικότητας στη χώρα το ίδιο διάστημα. 


Η προσέγγιση δεν εκπλήσσει, αφού εκφράζει την οικονομική ορθοδοξία που πρεσβεύει το ΔΝΤ και άλλοι πολλοί. 


Πουθενά αλλού, ίσως, η απώλεια ανταγωνιστικότητας δεν απεικονίζεται πιο παραστατικά από ό,τι στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 


Να υπενθυμίσουμε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε στα 21,1 δισ. ευρώ το 2011 από 22,9 δισ. ευρώ το 2010, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 9,8% του ΑΕΠ. 


Φυσικά, υπάρχουν ειδικοί λόγοι όπως οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που πέρυσι διόγκωσαν το έλλειμμα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.
Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μειωθεί σημαντικά το έλλειμμα του ισοζυγίου χωρίς τη συμβολή των μέτρων εσωτερικής υποτίμησης που πρεσβεύει η τρόικα; 

Η απάντηση είναι μια πανεθνική προσπάθεια περιορισμού των εισαγωγών, με παράλληλη στροφή σε εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, και αύξησης των εξαγωγών. 

Όμως, η αύξηση των εξαγωγών χρειάζεται χρόνο και τέτοιος δεν υπάρχει πολύς. Απομένουν λοιπόν οι εισαγωγές. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Αν κάθε ένα από αυτά μπορούσε να περιορίσει τις αγορές εισαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών κατά 3.400 ευρώ κατά μέσο όρο φέτος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριζόταν κατά 13 δισ. ευρώ ή 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. 

Η μείωση των εισαγωγών θα μπορούσε να προέλθει μέσω αντικατάστασης των εισαγόμενων από εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες. 

Σε αυτήν την περίπτωση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα έπεφτε κάτω από το 4% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012 από 9,8% πέρυσι. 

Η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι το ονομαστικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 208 δισ. ευρώ φέτος από 215 δισ. πέρυσι. 

Με άλλα λόγια, η χώρα θα επιτύγχανε μέσα σε μια χρονιά μεγάλη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που πολλοί θεωρούν καθρέφτη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποδυναμωνόταν το επιχείρημα της τρόικας για την ανάγκη σημαντικής μείωσης του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί αυτοκαταστροφικό. 

Από τη στιγμή όπου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν θα αποτελούσε πλέον άμεση προτεραιότητα, η τρόικα θα μπορούσε πιθανόν να δεχτεί το κλείσιμο του χάσματος της ανταγωνιστικότητας, με βάση το κόστος εργασίας, να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Με δεδομένο ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα θα ήταν παγωμένες ή ελαφρά χαμηλότερες επί κάμποσα χρόνια, ενώ θα κέρδιζαν έδαφος σε άλλες χώρες, το εκτιμώμενο χάσμα θα μπορούσε να κλείσει με πιο ανώδυνο τρόπο. 

Σε κάθε περίπτωση, η συνειδητή στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες θα βοηθούσε την οικονομία να πάρει κάποιες ανάσες, ευνοώντας τη σταθεροποίησή της, τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Όμως, μια τέτοια πανεθνική κίνηση ενεργοποίησης της πλατιάς μάζας του κόσμου θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και οργανωμένα από πολλούς φορείς ταυτόχρονα. 

Κυρίως, θα πρέπει να υπάρξει μια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τα οφέλη που θα προκύψουν για την ίδια του την τσέπη και την εθνική οικονομία. 

Η παρελθούσα εμπειρία με ανάλογες προσπάθειες δεν δικαιολογεί αισιοδοξία. 

Όμως, οι καιροί είναι διαφορετικοί σήμερα και επομένως μια τέτοια πανεθνική καμπάνια θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη γιατί αφορά θέσεις εργασίας και εισοδήματα. 

Μακάρι να γίνει κατανοητό το συντομότερο δυνατό ότι μια τέτοια κίνηση είναι ίσως το μοναδικό ανώδυνο αντίδοτο στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, που έχουν κατά νου οι εκπρόσωποι των δανειστών. 

Dr. Money 
Πηγή: www.euro2day.gr

34 σχόλια:

Megas Magistros είπε...

Καλημέρα σε όλους του αναγνώστες.

Σας μεταφέρω πληροφορία της τελευταίας στιγμής απο πηγη μου στην Αμερική ΠΟΛΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:

Η Apple προχώρησε σε υπογραφή προσυμφώνου χθες στην Ελλαδα, μεσω του πληρεξουσιου συνεργάτη της John Froutanger, με την DIONIC, για εξαγορα ποσοστού 51% της εταιρίας με σκοπό την άμεση δραστηριοποίηση της APPLE στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιων και κυρίως στην υποβολή αιτησης για τα videolotto.

Καλό μήνα.

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Ωραίο ΜΑΓΙΣΤΡΕ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ χαχαχαχα

Καλό ΜΗΝΑ σε όλους.

THE JUNIOR είπε...

Καλημερα.

THE JUNIOR είπε...

αν δω κανεναν να βαζει αλλα λεφτα στην διον θα τον δειρω.

μπαρμπαλιας είπε...

ΜΜ ...καλημερα και καλο μηνα σε ολους...τι ωραια,τι καλα...αυριο θα παρω οτι πουλιεται στο -30%...

μπαρμπαλιας είπε...

ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ...........
οτι πιο αισχρο και διεστραμμενο ,επειδη ο αθλοιος γνωριζει τα εργασιακα...απο 1/5 θα σαρωθουν παλι μισθοι,συνταξεις,επικουρικα...

το"φιδι"του πατσοκ που κυβερναει και θα κυβερναει

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ καλό μήνα

Για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προκαλεί. Ζήτησε και πήρε μετάθεση από τη Διανομή που εργαζόταν στην Παραγωγή της εταιρίας. Αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση αν η Διανομή δεν αποσχιζόταν από τη μητρική εταιρία και εισφερόταν σε νέα θυγατρική η οποία στο προσεχές μέλλον δεν είναι απίθανο να πουληθεί.
Μάλιστα το εντυωπσιακό είναι ότι ο κ. Φωτόπουλος και ζήτησε και πήρε τη μετάθεση την τελευταία ημέρα πριν τη μεταφορά της δραστηριότητας της διανομής στη θυγατρική. Έτσι παραμένει στη μητρική εταιρία στην οποία εξ όσων είναι γνωστά το δημόσιο θα διατηρήσει τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο.
Το ερώτημα βέβαια είναι πως η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε δεκτό το αίτημά του με τόσο μεγάλη ταχύτητα όταν δεν συνέβη με πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Σημειωτέον ότι ο κ. Φωτόπουλος έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του στη ΔΕΗ αναφέροντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις απολαβές του. Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί στους αγώνες που θα γίνουν, τους οποίους κατ΄αυτόν υπηρετεί η μετάθεσή του, αλλά και στο ηθικό (sic) καθήκον που είχε.

Megas Magistros είπε...

Καλώς τον ΜΙΚΡΟ. Εγω όπως έχω δηλώσει θα ρίξω ένα fan bet στην ΔΙΟΝ 25.000 κομμάτια από αύριο (βλεπωντας πάντα πως παει και ποτε στημένος) και βλεπωντας και κάνωντας.

Megas Magistros είπε...

Ο λόγος που ποντάρω ενα μικρό ποσό στην ΔΙΟΝ ειναι ότι είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει με τον ελεγχο που εχει ξεκινήσει η ΕΚ για ότι έγινε κατά την διάρκεια της μεγάλης πτώσης της μετοχής καθως και για το που ακριβώς πήγαν τα πακέτα που έγιναν στα ψηλά και φυσικά σε ποια τιμή.

Ενα 5χίλιαρο που βάζω το θεωρω στοίχημα επομενως χαμένο.

Ετσι να εχουμε κάτι να ασχολούμαστε λίγο παραπάνω..

PS είπε...

kαλο μηνα σε όλους.καταγγελω τον ακοιμητο φρουρο του χαα την Ε.Κ.για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινου σχετικα με το ημερολόγιο,διοτι καθε μερα έχουμε πορωταπριλια στο χρηματιστηριο. Καθημερινά καποιοι μας ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ.

giannhs kon είπε...

http://youtu.be/aLEhh_XpJ-0

giannhs kon είπε...

Rod Stewart-Baby Jane http://youtu.be/EWYz-CYv2Zg

giannhs kon είπε...

Richard Marx - Right Here Waiting For You
http://youtu.be/iLi_osYNsOU

giannhs kon είπε...

Aerosmith: I don't wanna miss a thing
http://youtu.be/73cWfFEKAfE

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.
Ίσως αυτό που θα γράψω είναι παράταιρο σε μια τέτοια στήλη και γι’ αυτό δεν θα ξαναγίνει. Πρώτη και τελευταία φορά. Και δεν είναι πολιτικό σχόλιο, μου ήρθε αυθόρμητα διαβάζοντας το χθεσινό κύριο θέμα. Λίγο αργά ίσως αλλά δεν μπόρεσα να το κάνω χθες.
Για την χθεσινή ανάρτηση λοιπόν.
Καλή η προσπάθεια του ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ-Φυρίκι Βόλου 2010 να μας πείσει μόνο με αυτούς τους δύο μπορούμε να είμαστε μια "κανονική Ευρωπαϊκή χώρα". Γιατί αυτό είναι το ρεζουμέ όλου αυτού του κειμένου. Φοβάται λοιπόν ο συντάκτης του κειμένου μήπως γίνει ανανέωση και μπούνε στη Βουλή καινούργιοι, άλλοι καλοπροαίρετοι, άλλοι γραφικοί, άλλοι φελλοί κλπ που θα είναι ανεπαρκείς να διαχειριστούν την κρίσιμη κατάσταση. Άρα ψήφο ξανά στους δύο γνωστούς καλούς, καλοπροαίρετους, επαρκείς, όχι φελλούς που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 38 χρόνια. Τα είδαμε τα αποτελέσματα της "επάρκειάς" τους.
Ανήκω στην μεγάλη οικογένεια των μισθωτών-συνταξιούχων (με όλα τα καθίκια και τρωκτικά που αυτή περιλαμβάνει, αλλά ξέρετε κάτι, τα άφησαν να τα κάνουν αυτά, να τρώνε από μέσα τα ψιλά για να μπορούν οι από πάνω να τρώνε τα χοντρά.) Αυτήν την οικογένεια που φιγουράριζε και φιγουράρει στην πρώτη θέση της κατάταξης των εισοδημάτων, ενώ θα έπρεπε να ανήκει κανονικά στην τελευταία. Ποτέ δεν καμάρωνα γι’ αυτό γιατί ήξερα ότι όταν δήλωνα ας πούμε 30.000 ετήσιο, άλλοι δήλωναν 8-10.000 αλλά έβγαζαν μαύρα και 80 και 100 και 130.000 και παραπάνω και ήταν αφορολόγητοι. Πολλαπλασιάστε το τώρα επί 20 ή 30 χρόνια και θα έχετε την απάντηση για όλον αυτόν τον «ανεξήγητο» και προκλητικό πλούτο γύρω μας.
Μόλις χθες άκουσα ότι πιέζουν για νέα μείωση κατά 40% στους ΚΑΤΩΤΑΤΟΥΣ μισθούς στον ιδιωτικό τομέα (μόλις προχθές μειώθηκαν κατά 28%). Και ότι από τον Ιούνιο επανεξετάζεται το μισθολόγιο του Δημοσίου (που μόλις πριν 5 μήνες «επανεξετάσθηκε»). Και ότι επίκειται νέα μείωση στις συντάξεις και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί καλά - καλά η προηγούμενη μείωση στις κύριες και τις επικουρικές. Και η νέα φορολογική κλίμακα και η νέες ρυθμίσεις του φορολογικού που «διέρρευσε» θίγουν (τι σύμπτωση) ξανά τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Θυμάμαι σαν να ήταν σήμερα τα προεκλογικά λόγια του ΓΑΠ και του ΠΑΠ-λιλίκα. « Τι , να κόψουμε μισθούς και συντάξεις? ΠΟΤΕ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδηγεί σε ύφεση. Αντίθετα θα ενισχύσουμε αυτά τα εισοδήματα για να έχουμε ανάπτυξη» (χαχα ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ).
Έτσι λοιπόν παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν «ΨΗΦΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥ…Η. ΜΠ…..ΕΛΟ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ» θα πω « ΨΗΦΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΥ….ΔΕΣ. ΜΠ…..ΕΛΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ».
Προεκλογικά θα ακούσουμε από τους δύο φοβερά πράγματα. Τι έξοδο από το μνημόνιο, τι επαναδιαπραγμάτευση, τι παροχές στις ασθενέστερες τάξεις και πολλά ακόμη. Προσωπικά θα κλείσω τα αυτιά μου στις σειρήνες.
Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πολιτική τοποθέτηση και δεν αναιρούν τις όποιες ευθύνες έχω κι εγώ προσωπικά. Γι’ αυτό και είμαι έτοιμος να υποστώ τα μύρια όσα από εδώ και πέρα. Αλλά όχι με αυτούς τους δύο, με τους οποίους θα τα υποστώ ούτως ή αλλέως που λέγαμε παλιά.

Φυσικά όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση ψήφου και είναι εντελώς υποκειμενικές απόψεις.
Τα υπόλοιπα αργότερα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Στην πρώτη παράγραφο διάβαζε " ...ΟΤΙ μόνο με αυτούς τους δύο......."

Και στην τρίτη παράγραφο διάβαζε " ....και ΟΙ νέες ρυθμίσεις του φορολογικού....".

michele είπε...

Kαλο μεσημερι σε ολους!!ωραιο το πρωταπριλιατικο του μαγιστρου χαχα.Πανο ο,τι θελουμε γραφουμε και πολιτικες αποψεις,γιατι οχι και θα μπουνε κι αλλα αρθρα που θα εχουν διαφορετικη αποψη απο του firiki..

michele είπε...

..και γιατι παραταιρο,δεν ειμαστε σε προεκλογικη περιοδο??δεν επηρεαζει η πολιτικη το χρηματιστηριο?? θα ειχαμε παει στις 620 μον αν δεν ειχαμε καταφυγει στο ΔΝΤ???

Αλεξανδρος είπε...

καλημερα και καλο μηνα στους αγαπητους φιλους

michele είπε...

Kαλως τον Αλεξ..καλο μηνα σημερα ας πουμε και καμμια αληθεια χαχα

giannhs kon είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους τους φίλους .Αλήθεια η ψέματα από βδομαδα ΕΤΕ 1,70 ΑΛΦΑ 0,85 ?????

giannhs kon είπε...

Joe Cocker & Jennifer Warnes
http://youtu.be/DFg0SC9hqeU

michele είπε...

Ε δεν θα ειναι ολη τη βδομαδα Πρωταπριλια Γιαννη ,μονο σημερα ειναι..

giannhs kon είπε...

Γεια σου ΜΙΧΑΛΗ μας .Γίνε ποιο σαφής γίνεται χαχαχ

michele είπε...

Ε καλα γινονται αυτα που ειπες δεν ειναι και δυσκολο..

giannhs kon είπε...

ΜΙΚΕΛΕ το πρωί που είχα ησυχία έριξα μια ματιά στα διαγράμματα και τα σχόλια σου σε ΕΤΕ και ΑΛΦΑ και κάτι τέτοιο μου βγαίνει γ αυτό ρώτησα . Τι μπορεί να το αποτρέψει να συμβεί .

μπαρμπαλιας είπε...

εξαιρετικη η τοποθετηση του Πανου,με βρισκει συμφωνο.βεβαια υπαρχουν και ενστασεις απο πολλους που ειναι βολεμενοι "η εχουν λιπαντικο. παντως για μεσημεριατικο θα σας αφιερωσω το

http://youtu.be/s1Mc9nvVBnE...με τον Βασλάκη μας

μπαρμπαλιας είπε...

και στον Γιαννη αφιερωμενο...

giannhs kon είπε...

Γεια σου ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ με τα ωραία σου

giannhs kon είπε...

katsimixaioi-gyrizw tis plates mou sto mellon
http://youtu.be/bufm8KS_NAI

michele είπε...

Γεια σου Λιακο..Γιαννη εκει μπορει να πανε ,μην σκεφτεσαι τι μπορει να το αποτρεψει να συμβει.Υπαρχουν λογοι να αποτραπει ,αλλα υπαρχουν και λογοι να πανε εκει..ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ειναι το θεμα...

giannhs kon είπε...

Κορώνα γράμματα η τον σκύλο βόλτα ??? χαχαχαχ

giannhs kon είπε...

Καλό απόγευμα σε όλους τους φίλους

Μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες
http://youtu.be/4Szc5BO9Zm4

michele είπε...

Παρακολουθω τον Τσακνη στη διαδικτυακη εκπομπη του Χατζηνικολαου..συμπαθης και μαθηματικος ο τραγουδιστης..καλα τα λεει.Αλλα τελικα ,καθοτι ΚΚΕ η προταση ειναι η γνωστη..Φταιει το ευρω,να βγουμε απο την Ευρωπη..κλπ