Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012


Χ.Α.Α.  Live    

AΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΟΥ  "LOST A LOT OF MONEY" FUND  META THN AΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ISDA

                                      Σχόλια γιά τή συνεδρίαση ..online


OI MΕΘΟΔΟΙ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ....συνέχεια



Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Επειδή δεν πρέπει κανείς να περιορίζεται στις δικές του σκέψεις και αναλύσεις, αλλά να ενημερώνεται παράλληλα σε σχέση με τις απόψεις άλλων συναδέλφων του, θεωρούμε πως η τοποθέτηση του οικονομολόγου κ. G. Kolodko στους FT είναι εξαιρετικά σημαντική.

Αφού λοιπόν αναρωτιέται «πόσο αρκετό είναι αρκετό;», παρομοιάζει την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας σαν ένα τρένο, το οποίο «κινείται σε προδιαγεγραμμένη μετωπική σύγκρουση, με αργή ταχύτητα». Συνεχίζει δε με τα παρακάτω:

"Από τη μια πλευρά έχουμε τις παράλογες απαιτήσεις των ξένων (είτε πρόκειται για Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, είτε για το ΔΝΤ, είτε για ιδιώτες επενδυτές, είτε για ΜΜΕ), οι οποίοι επιζητούν περισσότερη λιτότητα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία εξωθεί την κοινωνία πέρα από τα όρια της. Πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Δυστυχώς, μάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση άρχισε ήδη να πριονίζει το κλαδί, επάνω στο οποίο κάθεται (σσ. αυθαίρετα, αφού δεν είναι εκλεγμένη, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει καταφέρει να «σέρνει την αξιωματική αντιπολίτευση από τη μύτη» - επειδή είναι τόσο ανόητη, ώστε να νομίζει ότι συγκυβερνάει, όταν η πλειοψηφία στην κυβέρνηση και στη Βουλή, η οποία ψηφίζει τους νόμους, δεν είναι δική της).

Πέντε χρόνια ύφεσης έχουν αποδυναμώσει τη φορολογική βάση τόσο πολύ, όπου τα όποια έσοδα θα μειωθούν περισσότερο, ακόμη κι αν αυξηθούν οι φορολογικές κλίμακες. Η λιτότητα παράγει ύφεση – κάτι που αναγνωρίζει ακόμη και το ΔΝΤ (σσ. ενώ η ύφεση παράγει ανεργία και χρέη, καταστρέφοντας παράλληλα τον υγιή κοινωνικό ιστό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίας χώρας).

Στα τρία χρόνια λιτότητας, η Ελλάδα είδε το χρέος της να αυξάνεται από το 113% του ΑΕΠ της στο 163%. Οι άστεγοι της αυξήθηκαν κατά 25%. Η ανεργία έφτασε το 21% - μια από τις μεγαλύτερες στον αναπτυγμένο κόσμο, με το 48% των νέων να ψάχνουν για δουλειά. Νέοι που κάποια στιγμή μάλλον θα βγουν στους δρόμους διαδηλώνοντας, αντί να κάθονται στο σπίτι και να παρακολουθούν τηλεόραση. Η πολιτική λοιπόν η οποία ακολουθείται, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα (σσ. ενώ δεν είναι απίθανο να οδηγήσει τη χώρα στη δικτατορία).   

Το να περιμένουμε από τους Έλληνες ακόμη περισσότερες θυσίες, δεν είναι ρεαλιστικό. Κανένας δεν πρέπει να ωθεί έναν λαό πέρα από τα όρια αντοχής του - μία τέτοια πίεση είναι ανοησία και δεν συνιστά πολιτική. Ο λαός ενός υπερήφανου έθνους δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την ανόητη αυτή πολιτική  και να πεινάσει, απλά και μόνο για να  συνεχίσει να πληρώνει κάποια εξωφρενικά χρέη σε ξένους πιστωτές - παραμένοντας αιώνια χρεωμένος, όπως φαίνεται.

Στην πραγματικότητα,  ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους δεν  οφείλεται στο γεγονός ότι, οι Έλληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους - αλλά στα κερδοσκοπικά υψηλά επιτόκια, τα οποία τους επιβάλλονταν για να το αναχρηματοδοτήσουν. Ακριβώς για το λόγο αυτό, το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους από το σημερινό 160% του ΑΕΠ στο 120% έως το 2020, αποτελεί φαντασίωση. Ακόμη και αν γινόταν, κάτι που δεν θα γίνει, ένα τέτοιο οικονομικό βάρος θα ήταν δυσβάσταχτο.

Αποτελεί γεγονός ότι, η ελληνική μακροοικονομική πολιτική, πριν από την κρίση, ήταν άστατη και σίγουρα οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν - ήδη αυτό κάνουν. Είναι επίσης όμως γεγονός ότι οι ξένοι τραπεζίτες δεν επέδειξαν καθόλου σοφία, ούτε υπευθυνότητα, όταν δάνειζαν αλόγιστα τους Έλληνες. Τώρα θα πρέπει και αυτοί να πληρώσουν - κάτι που δεν κάνουν.

Τέλος, οι ηγέτες της Δύσης, ειδικά οι Merkel και Sarkozy, έκαναν μια σειρά από λάθη, αναβάλλοντας την απόφαση διακανονισμού του ελληνικού χρέους και προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών. Για αυτό και θα πρέπει κάποιοι πολιτικοί να πληρώσουν για αυτά τα λάθη - όπως φαίνεται, οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία θα δώσουν την κατάλληλη ευκαιρία.

Η μόνη ελπίδα για μια βιώσιμη λύση είναι ένα συνοπτικό, ταχέως εφαρμοζόμενο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 80%, καθώς επίσης η χορήγηση ενός σημαντικού δανείου, από πλευράς ΕΕ, με μηδενικό επιτόκιο.

Η πιο εύκολη λύση θα ήταν εάν η ΕΚΤ αγόραζε νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα -  αλλά αυτό δεν της το επιτρέπει ούτε το υπερφιλελεύθερο καταστατικό της, ούτε η γερμανική ηθική της. Η ΕΚΤ διαθέτει πόρους ύψους 3,3 τρις € οι οποίοι, εάν χρησιμοποιούνταν κατάλληλα, θα έλυναν το πρόβλημα χρέους ολόκληρης της Ευρωζώνης (αντίθετα η ΕΚΤ κερδοσκοπεί εις βάρος της Ελλάδας, όπως αναδείξαμε στο άρθρο μας «Λογιστικές Αλχημείες»).   

Στην αντίθετη περίπτωση, μια εσφαλμένη πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα ένα αυξανόμενο χρέος, το οποίο ήδη δεν είναι βιώσιμο. Θα οδηγήσει σε μία χαοτική (ανεξέλεγκτη) χρεοκοπία, την οποία θα ακολουθήσουν απρόβλεπτες, δυσμενείς συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα – για την Ευρωζώνη, για την Τουρκία και για αλλού. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: Θα πρέπει να βοηθήσουμε τώρα την Ελλάδα και τους εαυτούς μας, αλλιώς θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον.

Μετά και από την τελευταία απόφαση βοήθειας της Ελλάδας, κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Η όλη κατάσταση οδεύει προς καταστροφή - πλην όμως, σε αργή φάση. Η κοροϊδία του κοινού, και η παραπλάνηση των αγορών δεν είναι ούτε στρατηγική, ούτε πολιτική. Είναι απλά βλακεία".

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Ευρωζώνη είναι με τέτοιον τρόπο κατασκευασμένη, ώστε τυχόν κατάρρευση του κοινού νομίσματος να οδηγεί όλες τις χώρες της, επίσης τις πλεονασματικές, σε τεράστια προβλήματα – άλυτα ενδεχομένως. Η αιτία είναι κυρίως το σύστημα «Target II» της ΕΚΤ, το οποίο έχουμε αναλύσει στο άρθρο μας «Ευρωπαϊκές Ασυμμετρίες» (όπως επίσης στο «Πόκερ των κερδοσκόπων»). Με κριτήριο το Target II, με τη βοήθεια του οποίου διακανονίζονται οι πληρωμές εντός του Ευρωσυστήματος, τα ελλείμματα των ισοζυγίων εξωτερικών συναλλαγών των αδύναμων εξαγωγικά χωρών, χρηματοδοτούνται ουσιαστικά από τα πλεονάσματα των άλλων – μέσω της ΕΚΤ.

Στο ακόλουθό σχήμα του Γερμανικού Ινστιτούτου φαίνονται οι "διαδικασίες" του συστήματος Target II. Από αριστερά, με τη σειρά, η γερμανική επιχείρηση, η γερμανική εμπορική τράπεζα, η κεντρική γερμανική τράπεζα, η ΕΚΤ, η ΤτΕ, η ελληνική εμπορική τράπεζα και η ελληνική επιχείρηση. 

                  

Στον Πίνακα ΙΙ που ακολουθεί, φαίνεται η «κατανομή» των γερμανικών πλεονασμάτων ύψους 498,13 δις € - ένα ποσόν που οφείλει μεν η ΕΚΤ στην Bundesbank, ουσιαστικά όμως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του Νότου στη γερμανική «ομόλογο» τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ: Οφειλές των ελλειμματικών χωρών στην ΕΚΤ και, μέσω αυτής, στην  Bundesbank - σε δις €, τέλη του 2011

Χώρες
Ιταλία
Ισπανία
Ιρλανδία
Ελλάδα
Πορτογαλία






Ποσόν
180,13
174,98
119,68
108,18
60,68
Πηγή: Spiegel
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα ΙΙ, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, η οποία οφείλει στην ΕΚΤ – ενώ προηγείται η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Κατά το γερμανικό ινστιτούτο τώρα του Μονάχου, τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα δημιουργούσε ανυπολόγιστες ζημίες στη γερμανική οικονομία – η οποία, ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένη ουσιαστικά να διασώσει το κοινό νόμισμα, όσο και αν της κοστίσει. Αντίθετα όμως, η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν ανάλογα επικίνδυνη – ενώ θα λειτουργούσε θετικά στον εκφοβισμό όλων των υπολοίπων.

Επομένως, θεωρείται ότι η Ελλάδα είναι η ιδανική χώρα για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων «εταίρων» της Ευρωζώνης – εάν φυσικά υποχρεωθεί (με τη βοήθεια μίας «στρατευμένης» κυβέρνησης, με την πλύση εγκεφάλου των Πολιτών της από τα ΜΜΕ, με την πολιτική λιτότητας/εξαθλίωσης/υπερφορολόγησης, με συνεχώς νέες απαιτήσεις της Τρόικας, με την εισβολή ξένων επιθεωρητών, με την κατάληψη της δημόσιας διοίκησης, με τη λεηλασία της κλπ.), να εγκαταλείψει «εθελούσια» το κοινό νόμισμα. (δεν μπορεί να την αποβάλει κανείς, αφού δεν υπάρχουν νομικά μέσα).

Όταν διαπιστώνουμε λοιπόν μία παράδοξη «σύμπνοια απόψεων», όσον αφορά την επιστροφή στη δραχμή (μαρξιστές, αγγλοσάξονες οικονομολόγοι, ΜΜΕ κλπ.), οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι – πόσο μάλλον όταν σήμερα, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, δεν θα ήταν πλέον δυνατή η μετατροπή των εξωτερικών υποχρεώσεων του δημοσίου σε δραχμές, σε περίπτωση υιοθέτησης του εθνικού νομίσματος – γεγονός που σημαίνει ότι, το εξωτερικό χρέος θα ήταν μη διαχειρίσιμο (λόγω υποτίμησης κλπ.), οπότε η Ελλάδα θα οδηγούταν στο απόλυτο χάος και στην καταστροφή.   

Κλείνοντας, είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, μέσα στο Ευρώ και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αρκεί να αφυπνισθούν οι Πολίτες της, εκδιώκοντας τους εισβολείς και επιλέγοντας εκείνη την πολιτική ηγεσία, η οποία θα δεσμευθεί προεκλογικά να τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους με δημοψηφίσματα στις κρίσιμες αποφάσεις (άμεση Δημοκρατία), εντός ενός πραγματικού Κράτους Δικαίου.

Προφανώς έχουμε μεγάλα, τεράστια ίσως προβλήματα, αλλά θα πρέπει να μας «επιτραπεί» να τα λύσουμε μόνοι μας – εάν δεν θέλουμε να γίνουμε προτεκτοράτο της Γερμανίας ή να καταλήξουμε όπως η (πρώην) Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, χώρες τις οποίες «βοήθησαν να επιστρέψουν στη Δημοκρατία» οι ξένες δυνάμεις (προβλεπόταν για το Ιράν και για τη Συρία, εάν συμφωνούσε η Ρωσία και η Κίνα).  


ΥΓ: Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Παρά το ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, οι βάσεις του φασισμού (εθνικοσοσιαλισμού) τοποθετήθηκαν από τον υπερπληθωρισμό του 1924 της Γερμανίας, η αλήθεια είναι πως η λιτότητα, καθώς επίσης η ύφεση σε περιβάλλον σταθερής ισοτιμίας, ήταν αυτά πού οδήγησαν το Χίτλερ στην εξουσία.

Ειδικότερα, μετά τον υπερπληθωρισμό, η Γερμανία υιοθέτησε τον κανόνα του χρυσού - με την ελπίδα ότι θα κέρδιζε την αξιοπιστία της και θα ήταν περισσότερο ελκυστική για τους επενδυτές. Η στρατηγική της απέδωσε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Υπήρχε όμως και η αντίθετη πλευρά του νομίσματος: η ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως με την κατασκευή πανάκριβων έργων υποδομής, οδήγησε σε υπερβολικές αυξήσεις μισθών, οι οποίες δεν ήταν ανάλογες με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο έχασε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τέλη του 1920, την ανταγωνιστικότητα της – με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εισροές κεφαλαίων και να οδηγηθεί στην παγίδα του χρέους.   

Αναλυτικότερα, επειδή η Γερμανία ήταν δεσμευμένη στον κανόνα του χρυσού, έπρεπε να υιοθετεί συνεχώς νέα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης (μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων κλπ.) – εις βάρος φυσικά της μικρομεσαίας, αστικής τάξης, όπως συνήθως συμβαίνει, αφού αυτή αποτελεί την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Παράλληλα, τόσο οι ξένοι επενδυτές, όσο και οι ίδιοι οι Γερμανοί, απέσυραν τις καταθέσεις τους – με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, καθώς επίσης να αναγκασθούν να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε εξευτελιστικές τιμές.  

Η κρίση εξελίχθηκε τελικά σε μία ήττα της Δημοκρατίας – αφού η αντίδραση των δημοκρατικών κομμάτων ήταν η δειλή «απόδραση» τους από την πολιτική υπευθυνότητα, σε μία εποχή μεγάλων οικονομικών αναταράξεων. Η τελευταία κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η οποία στηρίχθηκε σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατέρρευσε το Μάρτιο του 1930 – κάτω από το βάρος ενός οικονομικού διλήμματος.

Οι ομοιότητες της Γερμανίας εκείνης της εποχής με την Ελλάδα του σήμερα είναι φανερές – επίσης με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, τις «Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες της Βαϊμάρης», στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να τοποθετούνται οι βάσεις ενός νέου απολυταρχισμού. Ας ελπίσουμε ότι, η πολιτική της υφεσιακής λιτότητας εντός της νομισματικής ένωσης (όπου ο κανόνας του χρυσού έχει αντικατασταθεί με τις σταθερές ισοτιμίες των «τοπικών ευρώ» με το κοινό νόμισμα), δεν «επωάζει» νέους Χίτλερ – αν και δυστυχώς φαίνεται πως η Γερμανία δεν έχει απολύτως τίποτα διδαχθεί από την Ιστορία της.  


Πηγη:www.casss.gr Bασιλης Βιλιαρδος.

72 σχόλια:

ΑΡΤ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=S6glZbpNjDs

Νίκη είπε...

Καλή σας ημέρα. Μικέλε σ’ ευχαριστώ για το πρωινό γέλιο που μου χάρισες, με την φοβερή λεζάντα στην φωτογραφία.

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Αυγά και γροθιές κατά του Σαρκοζί στη Μπαγιόν!

http://www.defence-point.gr/news/?p=39100

Εμείς δεν έχουμε βουλευτές! Άγιους έχουμε!

http://www.elkosmos.gr/politiki/politiki/dikommatismos/10590-2012-03-01-11-06-08.html

Οι νέες… Πολυεθνικές της Ελλάδος

http://www.elora.gr/portal/to-proto-thema/1972-2012-03-01-12-58-59

Στους 12 μήνες αυξάνεται η στρατιωτική θητεία

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/117870/stoys-12-mines-ayxanetai-i-stratiotiki-thiteia

Χάλι κάτω απ’ το χαλί…

http://www.enikos.gr/specials/19004,Xali_katw_ap%E2%80%99_to_xali.html

Απεσύρθη η διάταξη για αιφνιδιαστική νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών

http://www.antinews.gr/2012/02/29/149672/

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

Η Ευρώπη “καίγεται” για ορυκτές πρώτες ύλες,η Ελλάδα έχει. Γιατί δεν υπάρχει εκμετάλλευση;

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=12630

Αντιγερμανισμό διαπιστώνει το Βερολίνο…

http://www.defence-point.gr/news/?p=38961

Τι δεν κατάλαβαν και γέλασαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί

http://www.24h.gr/section/apopseis/ti-den-katalaban-kai-gelasan-i-merkel-kai-o-sarkozi


Δύο τόνοι μακαρόνια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/682627/Article.aspx

ΛΑΣΚΑΡΗΣ είπε...

ΒΡΕ ΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ;

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ << ΠΑΛΙΚΑΡΙ >> ΑΠΟ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕΡΙΑ.

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα παιδια.απαγοητευμενος επενδυτης -στη φωτό- παρακαλαει το μπιραλλαχ ...εμας δυομιση χρονια μας πηραν και το πετσι...σε ποιον μπιραλλαχ να παμε;;

μπαρμπαλιας είπε...

...τωρα για τους συμπασχοντες ομολογιουχους...που δεν ειναι σαν εμας ακριβως...να θυμησω ,ο παιζων χανει και ο πινων μεθα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους . Πράγματι πολύ ωραία η φωτό και η λεζάντα του Μικέλε.
Να το πούμε και στη γλώσσα του Τάσου: Το φαν φουν "Έχασα ΠΟΛΛΑ λεφτά"

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

Νίκη είπε...

ΤΟ ΒΗΜΑ - Μαργιόλης, Κώστας

Στις 12 Μαρτίου λήγει το «τελεσίγραφο» του ΔΝΤ για τη Γερμανία
Περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη ζητά το ΔΝΤ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 0'

Εκτός από τη συμφωνία των Ευρωπαίων για την εκταμίευση των πρώτων 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των 130 δισ. που προορίζεται για την Ελλάδα, οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης περιστράφηκαν και γύρω από το εξίσου σημαντικό ζήτημα της ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια διστακτικής και υπό όρους «υποχώρησης» του Βερολίνου από την ανυποχώρητη στάση που κρατά τους τελευταίους μήνες.

Δηλώσεις εκπροσώπων του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά και στελεχών της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έστω και «προσωρινή αύξηση» των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Όμως οι διφορούμενες δηλώσεις και οι ασάφειες δεν αρκούν πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διευκρίνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ΔΝΤ έχει θέσει στην ουσία ένα τελεσίγραφο στην Ευρώπη το οποίο λήγει στις 12 Μαρτίου. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τα μέλη του ΔΝΤ θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις Βρυξέλλες αναμένοντας απόφαση για την αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού από τα μέλη της ευρωζώνης. Αν αυτό δεν γίνει τότε το ΔΝΤ που συνεδριάζει την επόμενη ημέρα (13 Μαρτίου) στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια πιο «γενναιόδωρη» συμμετοχή τόσο στον ESM όσο και στο δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει από καιρό η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπό την πίεση και των χωρών του G20 που ζητούν να βάλει πρώτη η Ευρώπη χρήματα για τη διάσωση των «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης.

Η προθεσμία αυτή «αγγίζει» ουσιαστικά τη Γερμανία η οποία αντιστεκόταν μέχρι και χθες σθεναρά στην ιδέα της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών και στις συνεχείς εκκλήσεις πολλών εταίρων (μεταξύ των οποίων και η Ιταλία) προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια θέση που σπανίως είχε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Η Μέρκελ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο πλαίσιο ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και εν μέσω αμφίπλευρων πιέσεων. Διότι δεν είναι μόνο οι εξ Αμερικής πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο. Ακόμα και η «σκληρή» Ολλανδία που είθισται να ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις δηλώνει δια του υπουργού Οικονομικών Μαρκ Ρούτε ότι «το τείχος προστασίας πρέπει να ενισχυθεί και ο μηχανισμός ESM πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός».

George είπε...

Καλημερα στους πρωινους... σημερα βλεπω ανοιγμα ανωδικο το κλεισιμο να δουμε.....

ΠΑΝΟΣ είπε...

http://www.inews.gr/62/se-kalo-klima-i-synantisi-merkel---samara.htm
Δείτε το σύβολο που σχηματίζουν τα χέρια της Μέρκελ. Σύμφωνα με φίλο ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΞΈΡΕΙ σημαίνει στην μασωνική διάλεκτο. "ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ"
Χωρίς άλλα σχόλια.

ΠΑΝΟΣ είπε...

***Σύμβολο και μασονική.
Δεν πρέπει να βιάζεσαι αγόρι μου γιατί την πατάς.

George είπε...

ωραιο ΛΑΣΚΑΡΗ......ΤΟ ΜΑΙΛ

VassilisS είπε...

Καλημέρα σε όλους Καταπληκτική η Λεζάντα,,,
Αυτό που δεν βλέπετε έιναι ότι μπροστά του έχει ένα ταμπελάκι που γράφει ΠΛ :)

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα!! Βραδυνη εμπνευση ,ειναι ενας τροπος να ..ξεφευγουμε απο την καθημερινοτητα!πανω απο 750 ,καλα ειμαστε για ξεκινημα 310 ο ftse
για να δουμε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αύξηση στα έσοδα του Φεβρουαρίου κατά 11,8%. Ναι μεν αλλά, επειδή είχαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αναμονή για την επίσημη ανακοίνωση και για την πορεία τους επόμενους μήνες.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1428465

ΤΑΣΟΣ είπε...

MIKELE meta thn μαρφιν και ΚΡΕΤΑ ΓΙΑ ΤΖΟΓΟ ΞΑΝΑ

michele είπε...

Και μεχρι τελους Μαρτιου ειναι η καταληκτικη ημερομηνια αν θυμαμαι καλα,ελπιζουν στην προσελευση,ισως ειναι καλος και ο Μαρτης

michele είπε...

το καθιερωμενο ..χωσιμο ,οταν υπαρχει μικρος τζιρος ειναι και χαμηλο το κοστος

michele είπε...

Ευχαριστω πολυ Τασο

alexandra είπε...

Καλημέρα σε όλους.

michele είπε...

Καλημερα Αλεξ και ειναι οντως πολυ ωραια ηλιολουστη μερα.Ελληνικη.

alexandra είπε...

Μικ άντλησε την κηροζίνη στον πύραυλο να φύγουμε προς τα πάνω για μερικά λεπτά μέχρι να πουλήσουμε και μετά ας πέσει εν όψει και Σ/Κ βάλε τα μεγάλα μέσα.

μπαρμπαλιας είπε...

ΠΩς ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ...ΣΕ ΚΑΘΕ ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ ΚΑΛΟΥ ΝΕΟΥ,ΒΑΣΤΑΝΕ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ....ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΦΟΥΝΤ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

michele είπε...

Aλεξανδρα ειμαστε σε μια φαση οπυ κυριαρχει το Wall of worries που λενε οι Αμερικανοι,δηλ ανοδος ,σκαρφαλωμα πανω στον τοιχο του φοβου.Αυτο μπορει ναα σημαινει οτι μπορει και ν ανεβαινει σιγα σιγα και χωρις πολυ ογκο...σπαζοντας νευρα.Τα δικα μου δεν σπανε βεβαια ευκολα χαχα.Οποτε υπομονη,γιατι βιαζεσαι?

michele είπε...

Υπενθυμιζω οτι η ΜΑΡΦΒ εκλεισε το gap στο 0,308 της προχθεσινης μεγαλης ανοδου..πορευεται ησυχως τωρα πια

alexandra είπε...

Τους έχω μάθει πια αλλά μέχρι να τους μάθω το έχω πληρώσει ακριβά. Τέλος πάντων το θέμα είναι από δω και πέρα προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να περιμένω την επόμενη άνοδο ούτως ή άλλως άλλοι σέρνουν το παιχνίδι κι εμείς ακολουθούμε τα βήματα στο ρυθμό που παίζουν.

alexandra είπε...

Ροκανίζοντας το επίδομα ανεργίας…
της Μιχαλούς
Στο όνομα της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ (!) τα τζιμάνια του Υπουργείου Εργασίας τσεκούρωσαν για τα καλά το επίδομα ανεργίας κατά 22% (360 ευρώ) , για πάνω από 400.000 ανθρώπους που είναι χωρίς δουλειά, οι οποίοι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα με 100 ευρώ λιγότερα από τον επόμενο κιόλας μήνα. Η απόφαση της μείωσης των επιδομάτων σύμφωνα με τους ιθύνοντες «θεωρήθηκε επιβεβλημένη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία συζητείται η, κατ' αρχήν, επικύρωση του νέου ελληνικού προγράμματος .»!
Και σαν μην έφθανε μόνο αυτό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας έρχεται και ένα γερό ψαλίδισμα σε 13 ακόμη επιδόματα ανέργων που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ …
Ο Κουτρουμάνης, έβαλε ήδη την υπογραφή του στην σχετική υπουργική απόφαση η οποία λέει ότι το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το νέο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και θα καθορίζεται (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).
Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που αποφάσισαν να μειώσουν τα επιδόματα , ήρθε από το πουθενά η είδηση ότι ο Παπαδήμ(ι)ος δεν εισπράττει την πρωθυπουργική του αποζημίωση…Μήπως να τον λυπηθώ!!!
Δεν ξέρω τι να πω … Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουν τον τρόπο τους να μας σερβίρουν τα μαντάτα οι άνθρωποι…Συζητώντας για ανάπτυξη και διαρθρωτικές αλλαγές, περνούν εκατοντάδες μέτρα εναντίον του εισοδήματος του απλού εργαζόμενου και κανένα μέτρο υπέρ της ανάπτυξης και καμία διαρθρωτική αλλαγή.

μπαρμπαλιας είπε...

Το "βουνο" ξεκινησε δυνατα...λογω καταθεσης νομοσχεδιου χθες για το ελληνικο...η συνεχεια;;

alexandra είπε...

Τι έλεγε οτι ήθελε ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ από τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για να τον στηρίξει το 2009 ;

21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ Αυτά έλεγε οτι ήθελε ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ από τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για να τον στηρίξει το 2009 !!‏

ΤΑΣΟΣ είπε...

ΜΙΚΕΛΕ πος την βλεπεις την κρετα?

michele είπε...

Λιακο,ψυγεια ηντουσαν!!( χαχα)..για μια ακομη μερα η συμπεριφορα της ΕΤΕ,υποδειγματικη

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΣΟ..ΠΙΑΣΕ ΜΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ

μπαρμπαλιας είπε...

Mικε μας ,θα φυγει παλι...κανανε μια βουτια για υποβρυχιο ψαρεμα...αλλα δεν

Γεράκι είπε...

καλημέρα στην ομάδα...οι τράπεζες έξω πάνε καλα...

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα αντο.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα Αντώνη.
Πολύ γυμναστική σήμερα μέσα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Α, να μην ξεχάσω, για μένα έναν φρέντο καπουτσίνο γλυκό...

Γεράκι είπε...

χαχαχα...σας τρέχουν..τους τρέχετε?

Γεράκι είπε...

το ίδιο και εγώ...μην ξεχάσετε την κανέλα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μας ζάλισαν σήμερα πάνω - κάτω, μέρα για παραλία είναι και όχι για μέσα που δεν έχει ενδιαφέρον.

Γεράκι είπε...

δεν σου αρέσουν αυτά εε Πάνο?
Εσύ θες σταθερότητα ρυθμου..η πάνωωω...ή κάτωωωωω...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βασικά πάνω και αρκετά μάλιστα Αντώνη τώρα που είμαι μέσα

michele είπε...

Αριστοτεχνικα παιζει παλι,πανω απο 750,χαμηλος ογκος τα ιντρακοχαρτα καλα,εκτος απο το ψοφιμι της παρεας

Γεράκι είπε...

ενα μικρο κερδισμενο trading σε ING..η οποια δυστυχώς ανεβαίνει κ αλλο κ την κοπάνησα πάλι νωρις..τεσπα

dim είπε...

Μικελε η Μαρφιν διεψευσε τα περι στρατηγικου επενδυτη,σημαινει κατι αυτο?

Money είπε...

Θα ήθελα να θυμίσω πως στην Αμερική συνεχίζεται η διαφοροποίηση του DJA και του DJT. Παρακολουθήστε το για να μην μας έρθει ξαφνικά.

Money είπε...

Επίσης το παρακάτω δημοσιευμα δεν φέρνει καλά νέα:
"Μπορεί η Ελλάδα να πήρε την βοήθεια των 130 δις ευρώ και η ISDA προς το παρόν τουλάχιστον να αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, ο φόβος όμως των Ευρωπαικών τραπεζών δεν έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το "παρκάρισμα" των καταθέσων "Overnight" των τραπεζών στην ΕΚΤ έφτασαν στα 776,9 δις ευρώ, το οποίο είναι και νέο ιστορικό υψηλό από το 1999 που δημιουργήθηκε το Ευρώ."
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα είναι οριακά ελέγξιμη.

michele είπε...

dim,για μενα δεν σημαινει απολυτως τιποτα..η Μαρφβ καλα κερδη εβγαλε,σχηματισε προβλεψεις περισσοτερες απο οτι ηταν υποχρεωμενη και η κινηση της μετοχης μου δειχνει οτι υπαρχει και φωτια

George είπε...

Η EUROBANK EINAI ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΜΟ 20 ΚΑΙ 30 ΗΜΕΡΩΝ..ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΜΟ ΟΥΤΕ ΠΑΝΩ ΟΥΤΕ ΚΑΤΩ ....

michele είπε...

Καλημερα Θαναση.Ξαφνικα δυσκολο να ερθει καθοτι πολλοι εδω και πολυ καιρο περιμενουν πτωση που δεν ερχεται..ενδεχομενως ερθει οταν θα πεισθουν οτι θα συνεχισει κι αλλο,οσον αφορα την ευρωπη,το δευτερο μπαζουκας ηταν αρκετο για "ποσοτικη χαλαρωση" γι αυτο και τα χρηματιστηρια παραμενουν ψηλα,παρα την υφεση σε επιπεδο Ευρωπης που προμηνυεται.Νομιζω οτι πολλοι περιμενουν την επισημη μεσω των CDS χρεωκοπια της Ελλαδας γι αυτο φυλανε τα ρουχα τους..σε μια βδομαδα θα ξερουμε.Κατι ομως που προεξοφλειται ,τα spreads ειναι στο θεο 3528 +66 μον απο χτες..

michele είπε...

Αιφνιδιαστική τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια ως προς το ποιο είναι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο.
Με εννέα μέρες να απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την ελληνική προσφορά ανταλλαγής ομολόγων, αναστάτωση προκαλεί δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με αυτή, στην περίπτωση αποτυχίας του PSI, υφίσταται "plan Β", ενώ όταν του ζητήθηκαν διευκρινιστικές λεπτομέρειες επ'αυτού, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο. Σημειώνεται ότι ο ίδιος λίγες μέρες πριν και στον απόηχο της υποβάθμισης της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's θεωρούσε πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI "θα είναι πολύ ισχυρή".

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας το Eurogroup αναφέρθηκε στην προσφορά προς τους ιδιώτες ομολογιούχους ως "γενναιόδωρη" περιμένοντας με τη σειρά του ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.
Πηγη: www.reporter.gr

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κολλήσαμε εντελώς σήμερα, τι πράγμα είναι αυτό? Όλοι στην αναμονή για τις εξελίξεις αλλά φυλάνε και τα ρούχα τους ενόψει Σ/Κ.

Γεράκι είπε...

χανουν τα κερδη οι εξω...πιεζουν τα φουτουρες των αμερικανων κατω..

michele είπε...

Kαλησπερα,αλλα με ωραιο ηλιο!! το ΙΝΤΑΚΑΤΑΚΙ εχει εντοπισθει φανταζομαι

Γεράκι είπε...

ο αμερικάνος θέλει σώνει κ καλα να κοκκινησει σήμερα για τα καλά..κ θελει τραβήξει και τους υπόλοιπους...εσείς θα αντέξετε?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Πολυ ωραια μερα σημερα.Το χαρτι... το παει καλα..χαχα

michele είπε...

Τι να παθουμε εμεις Γερακι..

Γεράκι είπε...

λες να βοηθαει η συνευντεξη του παπαδημου τις αγορες?

michele είπε...

ε γνωστα πραγματα ειπε,γυρισε και πιο αισιοδοξος..

Γεράκι είπε...

ναι..πολλα χαμογελακια..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μια καλησπέρα στον Γιάννη τον γείτονα. Ψυχραιμία Γιάννη και ο καιρός κυλάει σαν νεράκι

Γεράκι είπε...

καλα...η ΕΤΕ πόση ώρα κολημένη στο 2,50% θα είναι? Εχετε πάει για φαγητό και οι μετοχές είναι ανενεργές?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπερα Πανο.

Ετσι ειναι ψυχραιμια και αισιοδοξια. Οσο για το χρονο μπαμ μπαμ και τελος χεχε

Π.Θ είπε...

ΜΙΚΕΛΕ ΟΡΕΑ Η ΜΑΡΦΙΝ.........ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΣΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ.ΜΙΚΕΛΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,,,,,,,,,,,,ΚΑΛΟ ΣΚ ΜΙΚΕΛΕ............ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗς ΚΥΠΡΟΥ ΜΙΚΕΛΕ................

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας.
Gigi D' Agostino: Blablabla
http://www.youtube.com/watch?v=KZ2lWyTi0oY

michele είπε...

Ωραιο Νικη!καλη η αγορα ,για παρασκευη μια χαρα ειναι.. ιντρακομια καλα,μαρφινακι καλο,διονι καλο οτε ψιλοχαλι

Γεράκι είπε...

μαζευει η μεγάλη αδερφή κ παρασύρει και την μικρή..τι κάνετε ρε αδέρφια εδω μέσα..θα το σηκώσουμε ναι ή οχι?

Π.Θ είπε...

ΜΙΚΕΛΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΕΤΕ...ΚΑΛΟ ΣΚ.ΚΑΛΗ Η ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.........

Καθηγητης Μυστήριος είπε...

Σαραντης σε επιπεδα αγορων

Καθηγητης Μυστήριος είπε...

ομως εχει πωλητη και θελει προσοχη