Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012


ΚΥΡΙΑΚΗ..

                                                         ...με ελεύθερη γνώμη 
    
15 τοκισμένα ψέμματα και μία χρεοκοπημένη αλήθεια

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο «Κουτί της Πανδώρας» το άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη «Χρεοκοπημένες Αλήθειες και Τοκισμένα Ψέμματα» στο οποίο αναλύεται πως η χρεοκοπία μας οφείλεται αποκλειστικά στο ευρώ και πως η χρεοκοπία και η έξοδός μας από το ευρώ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικό και σχεδόν ανώδυνο τρόπο. Όταν το διάβασα, έγραψα στο twitter ότι «μέτρησα τουλάχιστον τριάντα ανακρίβειες πριν κουραστώ και σταματήσω να μετράω», προκαλώντας την ενοχλημένη αντίδραση του αρθρογράφου για τον «αστήρικτο αφορισμό μου» και την πρόκληση να τον αποδείξω. Δέχτηκα την πρόκληση.


Παραδέχομαι την ήττα μου. Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα να γράφω ήδη από τα πρώτα 15 τοκισμένα ψέμματα. Τα υπόλοιπα 15 ψέμματα που χρωστάω, μπορείτε να τα βρείτε στο πολύ καλό άρθρο του Σωτήρη Κατσέλου, «Οι αλήθειες της δραχμής και χρεοκοπημένες απλοποιήσεις». Περιλαμβάνουν αυτά που αφορούν την θεωρία συνωμοσίας στο δεύτερο μισό του άρθρου, διάφορα νοτιοαμερικάνικα παραμύθια και λαϊκούς θρύλους για μνημόνια και κερδοσκόπους. Εγώ, παραιτούμαι.

Τα τοκισμένα ψέμματα, αριθμημένα, με την σειρά που εμφανίζονται στο άρθρο. Μερικά είναι σημαντικά και επικίνδυνα, άλλα ασήμαντα. Αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχουν ασήμαντα ψέμματα για ένα σημαντικό θέμα. Η χρεωκοπημένη αλήθεια, στο τέλος.

1) «Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Όχι βέβαια. Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης, όχι της Ε.Ε. Η διαφορά είναι σημαντική, καθώς το άρθρο, με ένα λογικό άλμα, επικαλείται παρακάτω την οικονομική και πολιτική ανομοιογένεια ολόκληρης της Ε.Ε. ως δομική αδυναμία της Ευρωζώνης, αγνοώντας την παράλληλη και ανεξάρτητη θεσμική δομή και λειτουργία της, όσο και ότι το ευρώ σχεδιάστηκε για κράτη που είχαν ήδη πετύχει τον απαραίτητο βαθμό οικνομικής σύγκλισης. Δεν σχεδιάστηκε βέβαια για κράτη που έλεγαν ψέμματα.

2) «Η Ε.Ε ενοποιήθηκε οικονομικά, αποκτώντας κοινό νόμισμα, αλλά δεν ενοποιήθηκε πολιτικά»

Όχι. Το ευρωπαϊκό project δεν ήταν τόσο αφελές ώστε να θεωρεί ότι αρκεί ένα κοινό νόμισμα για την οικονομική ενοποίηση, όπως αφήνει το άρθρο να εννοηθεί, ούτε το ευρώ φτιάχτηκε εν κενώ. Είχαν προηγηθεί πέντε δεκαετίες δημιουργίας του νομικού «κοινοτικού κεκτημένου» που περιορίζει με πρωτοφανή ιστορικά τρόπο την οικονομική ανεξαρτησία των κρατών-μελών επιβάλλοντας κοινές αρχές, η υλοποίηση των πυλώνων της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων, προϊόντων και κεφαλαίων, και των κοινών ανεξάρτητων θεσμών που τους προστατεύουν, καθώς και κοινές συντονισμένες επιμέρους πολιτικές, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει κοινή νομισματική πολιτική στο υποσύνολο της Ευρωζώνης. Αν κάτι άφησε χώρες σαν την Ελλάδα ασύδοτες, ήταν η έλλειψη δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου τήρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, όχι η έλλειψη πολιτικής ενοποίησης.

3) «Δηλαδή δεν συμβαίνει ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου κονδύλια από μια πλούσια Πολιτεία κατευθύνονται σε μια φτωχή για την αναγκαία ισορροπία»

Εντελώς ανακριβές. Η πολιτική αναδιανομής είναι θεσμοθετημένη από δεκατίες και υλοποιείται με το Ταμείο Συνοχής, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ, και μάλιστα σε επίπεδο περιφέρειας και όχι κράτους, ώστε να υπερβαίνει και αυτές τις εσωτερικές ανομοιογένειες των κρατών. Δισεκατομύρια ευρώ έχουν συνολικά μετακινηθεί από πλούσιες σε φτωχές περιοχές, σε μεγαλύτερη ίσως κλίμακα απ'ότι στις ΗΠΑ. 

4) «Η χρηματοδότηση επέτρεπε αγορά των γερμανικών και γαλλικών προϊόντων, άρα συνέφερε τις ισχυρές χώρες που εφάρμοζαν αυτή την πολιτική, αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα»

Λογικό άλμα: με ολίγη από θεωρία συνωμοσίας, υπονοεί, ακόμη και μέσω της γραμματικής σύνταξης, ότι όχι μόνο ο δανεισμός μας επιβλήθηκε (ποιά άραγε είναι αυτή η πολιτική που «εφάρμοζαν»;), αλλά μας επιβλήθηκε και η μη παραγωγική αξιοποίησή του. Κάτι σαν τους ναρκέμπορους που παρασύρουν τα θύματά τους δηλαδή. Αναρρωτιέμαι όμως, χωρίς το ευρώ, δεν θα αγοράζαμε γερμανικά και γαλλικά προϊόντα; Σε τι ποσοστό των Γαλλικών και Γερμανικών εξαγωγών αντιστοιχούν οι Ελληνικές εισαγωγές; Πως γλίτωσαν από αυτήν την παγίδα του υπερδανεισμού άλλα κράτη; Δηλαδή πριν το ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια του, δεν δανειζόμασταν και ακριβά και υπέρμετρα; Και από την άλλη: αν ο σκοπός της ευρωπαϊκής αυτής πολιτικής ήταν η προώθηση των γαλλικών και γερμανικών εξαγωγών, γιατί το ευρώ κρατήθηκε ακριβό και υπερτιμημένο;

5) «Οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να δανείζονται από το να επεξεργάζονται πλάνα για την οικονομία. Η χώρα έπαψε να είναι ανταγωνιστική και αναπτύχθηκαν διάφορα παρασιτικά φαινόμενα»

Ο δανεισμός ήταν ακριβώς ένα πλάνο για την οικονομία, όχι υποκατάστατό του. Κακό, αναποτελεσματικό, εκτός ελέγχου, αλλά απολύτως συνειδητό, κεϋνσιανό πλάνο ανάπτυξης με δανεικά. Η ανακρίβεια όμως είναι αλλού: Η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν χάθηκε με την είσοδό της στο ευρώ και λόγω του φτηνού δανεισμού, ούτε τα παρασιτικά φαινόμενα εμφανίστηκαν τότε. Μπορεί να αποδειχτεί έυκολα από τα στοιχεία, ότι και πριν το ευρώ και τα χαμηλά του επιτόκια, και πολύ δανειζόμασταν, και ανταγωνιστικοί δεν ήμασταν, και παρασιτικά φαινόμενα ανθούσαν. Απλά αφήναμε την δραχμή να διολισθαίνει για να τα σκεπάσουμε με πληθωρισμό και δανεικά.

6) «Η περίοδος της μεγάλης διαφθοράς είναι η περίοδος ένταξης στο ευρώ»

Ο Κουτσόγιωργας, τα σκάνδαλα Κοσκωτά, τα γρηγορόσημα και οι μίζες, προφανώς δεν υπήρχαν πριν. 

7)  «Αν η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στο ευρώ αλλά στην δημοσιονομική της απειθαρχία, γιατί πειθαρχημένες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα;»

Δηλαδή αν δεν οφείλεται στην δημοσιονομική απειθαρχία, τότε δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο ευρώ. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική. Αλλά κατ’αρχήν, φυσικά και δεν οφείλεται μόνο στην δημοσιονομική της απειθαρχία. Οι περιορισμοί στην λειτουργία των αγορών, το μεγάλο κράτος, η ακαμψία στην αγορά εργασίας, η γραφειοκρατία, η εχθρικότητα στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, δεν έχουν να κάνουν με την δημοσιονομική απειθαρχία. Ούτε με το ευρώ όμως. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας του υπόλοιπου Ευρωπαϊκού Νότου οφείλεται σε τέτοια φαινόμενα ακριβώς, ενώ είναι γνωστό ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι εγγενώς διαφορετική.

8) «Ο επιστημονικός όρος είναι στάση πληρωμών αλλά αποφεύγεται από πολιτικούς, δημοσιογράφους και βέβαια τραπεζίτες»

Όχι. Ο επιστημονικός όρος, «default» αφορά ειδικά την αδυναμία έγκαιρης αποπληρωμής δανείου, δηλαδή κατά λέξη την χρεωκοπία, και όχι την στάση πληρωμών γενικά. Η στάση πληρωμών μπορεί να αφορά οποιαδήποτε υποχρέωση, πχ μισθούς, εξωφλήσεις υποχρεώσεων κλπ, και να είναι προσωρινή. Ο συγγραφέας υπέπεσε στο αδίκημα για το οποίο κατηγορεί «πολιτικούς, δημοσιογράφους και βεβαίως τραπεζίτες». Την ιδιοτελή διαστροφή των λέξεων.

9) «Οι δανειστές (όπως και οι τράπεζες από τις οποίες δανειζόμαστε ως πρόσωπα) έχουν συνήθως πάρει τα λεφτά τους από τόκους και "ανταποδοτικές" ενέργειες»

Μαθηματικά ανακριβές. Οι δανειστές παίρνουν όλα τα λεφτά τους στην λήξη του δανείου. Εκτός αν θεωρούμε ότι οι τόκοι είναι ανήθικοι, ή ότι το χρήμα δεν έχει κόστος ευκαιρίας ή ρίσκο, και άρα πρέπει να δανείζεται με μηδενικό τόκο. Όμως, ακόμα κι αν ήταν έτσι, επειδή τα καρατικά ομόλογα δεν αποπληρώνονται με μηνιαίες δόσεις όπως τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά στη λήξη τους, η άρνηση πληρωμής τους οδηγεί σε απώλεια του συνολικού αρχικού κεφαλαίου.

Και τώρα, από τα αστεία, στα επικίνδυνα:

10) «Οι καταθέσεις στις Τράπεζες μετατρέπονται στο νέο νόμισμα (δεν χάνονται όπως υποστηρίζουν κάποιοι) όπως και τα χρέη του καθενός»

Αυτό θα ίσχυε αν το νέο νόμισμα διατηρούσε την ίδια αγοραστική δύναμη με το ευρώ. Αν όμως η όλη λογική της εξόδου από το ευρώ είναι η αποφυγή της εσωτερικής υποτίμησης με μια ονομαστική υποτίμηση (όπως άλλως τε υποστηρίζει το άρθρο), η πραγματική αξία των καταθέσεων θα μειωθεί κατά το ποσοστό της ονομαστικής υποτίμησης. Τουλάχιστον στο διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι την υποθετική ολοκληρωτική υποκατάσταση των εισαγωγών, όχι μόνο καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και εξοπλισμού, πρώτων υλών, καυσίμων από την εγχώρια παραγωγή. Αν, και όταν αυτό γίνει εφικτό.

11) «Με το νέο νόμισμα η χώρα αποκτά ανταγωνιστικότητα»

Αυτό προφανώς θα συνέβαινε αν η χώρα γινόταν πιο φτηνή από τους ανταγωνιστές της. Ανταγωνιστές μας είναι αυτοί που εξάγουν στους ίδιους πελάτες τα ίδια προϊόντα που παράγουμε και εξάγουμε και εμείς. Άρα θα πρέπει να είμαστε φθηνότεροι από αυτούς. Σκεφτείτε τι παράγουμε, ποιοί είναι οι ανταγωνιστές μας και πόσο θα έπρεπε να υποτιμηθεί η δραχμή για να είμαστε σε σχέση με αυτούς ανταγωνιστικοί. qed ή ελληνιστί, όπερ έδει δείξαι.

12) «Με την έξοδο από την ευρωζώνη θα φτηνύνουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα (αυτοκίνητα, τηλέφωνα κλπ)»

Ο αφορισμός αυτός κάνει πολλές λανθασμένες παραδοχές. Ότι πχ τα είδη πρώτης ανάγκης αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων ενός νοικοκυριού. Ότι τα είδη πρώτης ανάγκης παράγονται στην Ελλάδα, με ελληνικές πρώτες ύλες, ή ότι μπορούμε να αρχίσουμε αύριο να τα παράγουμε στην ποιότητα και στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Ότι το κόστος των καυσίμων, του εξοπλισμού, και των πρώτων υλών δεν επηρρεάζουν το τελικό κόστος. Και αντίστροφα. Ότι τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, οι μαγνητικοί τομογράφοι, τα φάρμακα, δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά ακόμη κι αν ίσχυε, μόνο η Κούβα και η Βόρεια Κορέα προσπαθούν να ζουν μόνο με είδη πρώτης ανάγκης.

13) «Οι ξένοι δανείζουν λεφτά για να παίρνουν λεφτά, όπως οι Τράπεζες»

Όχι. Αν ήταν έτσι θα συνέχιζαν να μας δανείζουν οι αγορές. Οι επενδυτές μπορούν να βρουν πιο ασφαλείς και πιο προσοδοφόρες τοποθετήσεις των χρημάτων τους σε άλλα πιο αξιόχρεα κράτη. Πολλά από τα κράτη που μας δανείζουν τώρα, το κάνουν συνειδητά, με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους, για να αποφύγουν τον συστημικό κίνδυνο που θα προκαλέσει η κατάρευσή μας, και σε πολλές περιπτώσεις με πολλή μικρή διαφορά πια ανάμεσα στο επιτόκιο με το οποίο δανείζονται και αυτό με το οποίο μας δανείζουν. Το ότι θέλουν να μην χάσουν τα χρήματα αυτά, δεν τα κατατάσσει στην κατηγορία των κερδοσκόπων.

14) «Τα δύο μνημόνια […] στηρίζονται σε αυτό που αποκαλείται εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή η χώρα […] δεν γίνεται ανταγωνιστική με την υποτίμηση δικού της νομίσματος, αλλά με μείωση μισθών και δαπανών»

Αυτό υπονοεί ότι με το δικό της νόμισμα, αν και υποτιμημένο, θα αποφύγει την μείωση μισθών και δαπανών, κάνοντας ουσιαστικά δύο αυθαίρετες υποθέσεις. Πρώτον, ότι η αγοραστική δύναμη των ονομαστικών - στο νέο νόμισμα - μισθών, οι οποίοι θα μείνουν σταθεροί, θα μείνει και αυτή αλώβητη (άρα με πλήρη υποκατάσταση εισαγωγών) - ώστε να μείνουν σταθεροί οι και πραγματικοί μισθοί. Δεύτερον, ότι το κράτος θα καταφέρει να έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα - αφού δεν δανείζεται πια - χωρίς μείωση μισθών και δαπανών, χωρίς αύξηση φορολογίας - η οποία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα- και χωρίς να τυπώσει πληθωριστικό χρήμα, το οποίο αυτομάτως θα μειώσει την πραγματική αξία των μισθών.

15) «Στο Μέγαρο Μαξίμου, ένας Τραπεζίτης πρωθυπουργός»

Λάθος. Διαβάστε το βιογραφικό του. Αν δεν ξέρετε τι είναι μια Κεντρική Τράπεζα, google it.

Και η χρεωκοπημένη αλήθεια:

«Περιμένω κάποιον από τους σωτήρες να μου δείξει ένα μέρος του κόσμου που η λειτουργία της αγοράς είχε θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο».

Το σημείο αυτό είναι εκτός συναγωνισμού, και γι’αυτό εκτός αρίθμησης. Για να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει, σεβόμενοι την επιστημονική μεθοδολογία, αναγκαστικά να συγκρίνουμε με κράτη όπου δεν λειτουργεί η αγορά (αυτό που λέγεται control group στην μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας). Αν λοιπόν η λειτουργία της αγοράς δεν έχει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει εκεί όπου δεν λειτουργεί καθόλου να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο. Βρήκα μόνο την Βορεια Κορέα, και για λίγο ακόμα την Κούβα. Ο ισχυρισμός επιβεβαιώνεται από τις ορδές των οικονομικών μεταναστών που εγκαταλείπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη και απελπισμένοι ζητούν άσυλο στις δυο αυτές χώρες.

Γ.Φ.
 πηγη:http://gregoryfarmakis.posterous.com/

94 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα...
με την πιο δυνατη κουβεντα που διαβασα τα τελευταια χρονια απο τι Μικέ ...που μας βγηκε φιλοσό."ειδατε πως σκληραινει το χαα;"σωστο παιχτες μου...τωρα θα μου πεις πιο χαα.αυτο που εχουμε μπλεξει...με τους λιγους αγνωστους και αθεατους ,να τα παιρνουν στην ψυχρα απο τους πολλους.αστο ,ολοκληρη ιστορια κιαυτη ,μοναδικη πατεντα στον κοσμο,οπως και μοναδικη και αναδελφη η πατριδα μας...

μπαρμπαλιας είπε...

15 τοκισμενα ψεματα...ενα αρθρο του Γ.Φαρμακη που μας παρουσιαζει ...η κυριακατικη ελευθερη γνωμη...

Δεν θα επιχειρησω να συμφωνησω "η διαφωνησω...θα πω μονο το πρακτικο μερος του προβληματος.για πολλοστη Δευτερα παμε για σωτηρια με την ελπιδα οτι ειναι η τελευταια...εγω δεν περιμενω τιποτα "η μαλλον περιμενω μια απο τα ιδια,με δεδομενο οτι οι θεατρινοι της ευρωπης και της ελλαδας δεν εχουν αλλαξει...με αποτελεσμα 28 μηνες -ακουσον ακουσον-να μην μπορουν να βρουν μια λυση και να ειμαστε παγκοσμιο πρωτο θεμα...λες και οι αλλοι δεν εχουν αστεγους "η ουρες πεινασμενων...λες και στα υπολοιπα κρατη του πλανητη δεν υπαρχει διαφθορα και λες και παντου εχει σταματησει η εκμεταλευση των εχοντων απεναντι στους φτωχους...και τοσα αλλα .το ζητουμενο ειναι ΕΝΑ .γιατι συντηρουν αυτην την κατασταση ;;;που στοχευουν ,με τις συνεχεις περικοπες μισθων ,συνταξεων ,ανυπαρκτης πλεον υγειονομικης περιθαλψης και τους κατεχοντες και φοροδιαφευγοντες τοποθετημενους στα Λοντινα ,στις Ελβετιες και στα Καυμάνια νησια...

μπαρμπαλιας είπε...

...οσο για τους δικους μας ντενεκεδες...παιρνουν τακτικα την απαντηση απο τα γκαλόπια ...κινουμενη αμμος ο κοσμος.τιμωρησε πατσοκ.Καρακωλοτουμπα και τωρα αποδυναμωνει τον Σαμ ,που εκανε σημαια τη συμμετοχη του και στηριξη στον Παπαδημο-Πασοκ ,τις συνταξεις και τους μισθους...που με την συνυπογραφη τουν ειδανε ιστορικα χαμηλα...και δεν ξερουμε ακομη,γιατι οπως διαισθανομαι,αδυνατει να βγαλει κυβερνηση η ΝΔ και ο μεν Καρα δεν πιανει ποσοστα...με την μονη δυνατη συμπραξη να ειναι -η επιθυμητη και απο ευρωπας- ΝΔ και το νεο πατσοκ του χονδρου συνταγματαρχη...εδω ειμαστε...αλλως δεν βγαινουν κουκια..και μη μου πειτε οτι θα συμπραξει κανεις με το Μπιστη...χαχαχαααα γιατι θα πεθανω ουλος

μπαρμπαλιας είπε...

..πιθανον ο φιλος μου ο Πανος να ζητησει λεξικο για του ουλος...ουλος φιλε μωραιστι..σημαινει ολοκληρος...αντε καλημερα ,σας ζαλισα

μπαρμπαλιας είπε...

σπεσιαλ καλημερα στο φιλο bertold...καπου εμφανιζεται ,καπου εξαφανιζεται...αρα υπαρχει και ειναι το σπουδαιοτερο

μπαρμπαλιας είπε...

Εκείνοι που πλήττονται δεν έχουν σχέση με τα λάθη του παρελθόντος...
Τη συμπόνια του προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο Κυριακή στην εφημερίδα Tagesspiegel.

«Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και αφήστε με να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν» αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, σημείωσε ότι στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας».

«Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος αλλά θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;» πρόσθεσε.

...ο ανθρωπος μας προεκυψε και ψυχοπονιάρης...Σουμπλέεεεεε τους πακεταδορους να πιασεις και τους γνωριζεις πολυ-πολυ καλα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους. Έ όχι μπάρμπα δεν θα ρωτήσω και για το ούλος, αυτό το ξέρουν όλοι. ΟΥΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Πρωινός και ορεξάτος βλέπω, μπράβο, όχι σαν και εμάς τους ξενύχτηδες.

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα!ζωγραφισε παλι ο Λιακος..το ΧΑΑ αν εισαι βεβαια συνεχεια απο πανω,σε "μαθαινει" πολλα.Σου ανατρεπει τις "ασκησεις επι χαρτου" που ειχες κανει,οταν πας να ενθουσιαστεις σου δινει μια "σφαλιαριτσα" να προσεχεις,οταν απογοητευεσαι σε σπρωχνει πιο βαθια στο γκρεμο,οταν εισαι ετοιμος να τα "πεταξεις¨ολα απο πανω σου..αρχιζουν και πεταν αυτα και το ξανασκεφτεσαι..Γερα στομαχια φτιαχνει..Ωραια λιακαδα σημερα η πρωτευουσα..

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους . ΜΠΑΡΜΠΑ να έχεις κέφια πιο συχνά χαχαχαχ ΓΙΑΤΙ τώρα τελευταία είσαι ντεφορμέ.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για τον κ. Σόιμπλε, το ΑΜΕΑ (Θεέ συγχώρα με) που πρόβλεψε ότι στο μέλλον (το εγγύς;) θα βρεθούμε όσον αφορά τους μισθούς σε επίπεδα Ισπανίας και πέταξε και το καρφί του για τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης και της Βαλτικής που μας δανείζουν (ξεφτίλα;)...εκεί θέλει να μας φτάσει? Τότε γιατί άφησαν να φτάσουν μισθοί - συντάξεις στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης? Τόσο εύκολα και ανώδυνα μπορείς τώρα να κατεβείς τώρα σε επίπεδα Βαλτικής?
Γιατί μας άφησαν να πιστεύουμε ότι η είσοδός μας στην ευροζώνη σήμαινε και εξίσωση αμοιβών με τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο? Γιατί άφησαν το ΑΕΠ να φτάσει εκεί? Και τώρα που πέφτει δραματικά το ΑΕΠ πως θα μπορέσει το χρέος, αφού το μετράμε ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, να φτάσει ποτέ σε αξιοπρεπή επίπεδα?
Οι απαντήσεις φυσικά είναι εύκολο να δοθούν. Και έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Ένα ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και έναν λαό εντελώς στην κοσμάρα του. Θυμηθείτε μόνο πως ο Αλογό ανέβασε μέσα σε μια νύχτα το ΑΕΠ για να "μικρύνει" το χρέος.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα Μικέλε και Γιάννη. Φοβερή ημέρα εδώ. Άνοιξη. Καφές στην παραλία με ήλιο σε λίγο. Αυτά βλέπουν οι βόρειοι και μας ζηλεύουν, φαντάσου καφέ στην παραλία της Βόρειας θάλασσας με τα βαρέα μέταλλα και θερμοκρασία κάτω από το μηδέν χαχα

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΠΑΝΟ και που να σκάσει μύτη το καλοκαιράκι θα σκάσουν από την ζήλια τους οι ξενέρωτοι.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και μετά ερίζουν οι δανειστές μας αν το...2020 θα έχουμε χρέος 120 ή 128% επί του ΑΕΠ. Μωρέ 200% θα έχουμε και βάλε όπως πάει το πράγμα με την ύφεση που βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθειά.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Έχω όρεξη να πω κι άλλα αλλά θα την φυλάξω για αργότερα, τα είπε βέβαια ο μπάρμπας ένα χεράκι, αλλά πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάτι ακόμα να πούμε. Τα λέμε.

ΑΡΤ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=au6X4y4d-L8

μπαρμπαλιας είπε...

http://youtu.be/21A8hykNigw

...για τον φιλο ΑΡΤ και ουλους τους ακροατες...

μπαρμπαλιας είπε...

http://youtu.be/21A8hykNigw

...πολυ πολυ αφιερωμενο ................

giannhs kon είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ == http://youtu.be/bdqYdqloUUg

ΑΡΤ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=m6yZHMOVRT0

μπαρμπαλιας είπε...

http://youtu.be/987cRq0Bfb4

.το Νο1 της Ριτας,Γιαννη μου

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου ΑΡΤ καλο σου μεσημερι

ΑΡΤ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=zk6YVYY6NaQ

ΑΡΤ είπε...

2:09 μ.μ....αααχχχ και με Μαρινες

μπαρμπαλιας είπε...

ΑΡΤΤΤΤΤΤΤΤΤ...αιβαλιωτικο...στην ΕΡΤ1 ...να καει ο χαρος..

giannhs kon είπε...

ΣΤΡΑΤΗΓΕ και ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ === http://youtu.be/ec8c6r4cYUk

ΠΑΝΟΣ είπε...

Λίγο σας άφησα μόνους και το ρίξατε στο χορό και το τραγούδι. Δουλειά ρε και ας είναι Κυριακή, αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Τέλος πάντων...

http://www.youtube.com/watch?v=3U_noj4gtxc

Αξέχαστα παλιά λαϊκά, με αυτά μεγάλωσα (εντάξει και με αυτά).

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κι άλλο ένα πριν φωνάξω τον Κώστα G και σας αλλάξουμε εντελώς τα φώτα.

http://www.youtube.com/watch?v=yi0IxXO2ay0

Οι ΑΝΑΛΥΣΟΙΣ αναβάλλονται για αργότερα, καλά δεν θα σοβαρευτούμε ποτέ εδώ μέσα?
Καλησπέρα Νίκη, δεν πιστεύω να μου θύμωσες....

ΠΑΝΟΣ είπε...

και ένα για τον ΑΡΤ

http://www.youtube.com/watch?v=XUnHiBq_rGE

ΑΡΤ είπε...

μεσα εισαιιιιι...χαχαχα

michele είπε...

Ωραιοι!! music salad βλεπω..εγω υποδεχτηκα την γυναικα απο Ινδια..δυο βαλιτσες πραγματα εφερε..και πολυ ομορφες εντυπωσεις..φτωχοι πολυ εκει,αλλα ευγενικοι και καλωσυνατοι απαντες

μπαρμπαλιας είπε...

ΑΡΤ ...καρακαμενοι που λεει...

http://youtu.be/n6bfd5O8YW4

ΑΡΤ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=UoYN3bHYzJk

μπαρμπαλιας είπε...

και η οριγκινάλε απο το γερο Τασο

http://youtu.be/MxFo8h-4tEU

ΑΡΤ είπε...

ΛΙΛΗ : < κουνα το - κουνα το το πατακι σου , για να δω και να γουσταρω το κεφτεδακι σου >...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλώς τα δέχτηκες Μικέλε, τους χαιρετισμούς μας

michele είπε...

Eυχαριστως! ανταποδιδει εχει χαθει τωρα ,μου εδειχνε τα δωρα, παμε να φαμε..πεινασα τα λεμε αργοτερα..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εντάξει ας αλλάξουμε λίγο το κλίμα τώρα, ένα παλιό και κεφάτο τραγουδάκι.

http://www.youtube.com/watch?v=an6A-Wu6-B4

Τα λέμε αργότερα.

μινουι είπε...

Λίγα λόγια για τη Λιλή τη Σαλονικιά ( από δημοσίευμα στην εφημερίδα «ποντίκι», 08.02.2001).
Από την Άνω Πόλη και γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, η Ζαχαρένια Βαλαβάνη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έχασε μικρή τον πατέρα της κι είδε τη μάνα της να παλεύει (καπνεργάτρια) για να θρέψει τα τρία παιδιά της, όπως εκείνη έκανε αργότερα για τον μοναχογυιό της. Η ίδια ξεκίνησε πολύ μικρή να δουλεύει σε ζαχαροπλαστείο και παράλληλα να τραγουδάει: ένας γείτονας τους δούλευε γκαρσόνι στο «Λουξεμβούργο» (γνωστό απ την υπόθεση Πολκ) και την καλούσε να τραγουδήσει.
Γρήγορα βρίσκει το δρόμο της σαν τραγουδίστρια ελαφρών τραγουδιών, πρώτο κέντρο που δούλεψε επαγγελματικά, το «Όρνια» με πρώτη επιτυχία το ¨Δυό πράσινα μάτια» που έκτοτε το έλεγε με κάθε ευκαιρία («Νυκτερινός Επισκέπτης» του Α. Σκιαδόπουλου). Στράφηκε στο ρεμπέτικο όταν τα «ευρωπαϊκά» δεν τραβούσαν και ανακάλυψε πως ήταν γεννημένη λαϊκή τραγουδίστρια. Τραγούδησε σε πολλά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στο γνωστό «Μινουί» όπου συνεργάστηκε με δυό μοναδικούς Θεσσαλονικούς μπουζουξήδες τον Θεοδωρίδη και τον Καμπουρέλο.
Πολύ αγαπητή στον κόσμο κι όχι μόνο της Θεσσαλονίκης. Ήταν βωμολόχα και πουριτανή. Αυστηρή με τον κόσμο και ταυτόχρονα πειραχτήρι: σάρκαζε με την ίδια άνεση που τραγούδαγε χωρίς να σοκάρει «μάκες πιάστε τα γεφύρια», μιλούσε - κι έδειχνε ένα τετράγωνο μυαλό για την πολιτική, την οικογένεια και για την Αντίσταση. Όλη της η ζωή ήταν αφιερωμένη στο «Κόμμα» (στην ΕΠΟΝ πριν τη κατοχή ακόμα και μετά στην Αντίσταση).
Δεν έκανε ποτέ δίσκο, κι ας την παρακαλούσαν, δεν ήθελε να κατέβει στην Αθήνα.
Σταμάτησε να τραγουδάει το 1998 κι έφυγε ήσυχα το 2001.

http://www.youtube.com/watch?v=aTRiRZSCRGQ

μπαρμπαλιας είπε...

...γεια σου "μινουι" με τις θυμησες σου...

μπαρμπαλιας είπε...

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=430840

...και κατι διαφορετικο.επανασταση στην ενεργεια...απο τις απογευματινες παρουσιασεις του ΔΝ...
αν τελικα βγει ...θα τους τιναξει ολους στον αερα

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας. Πάνο από την ερώτησή σου σήμερα, καταλαβαίνω ή μάλλον έχω την άποψη ότι περίμενες πως θα έπρεπε να σου έχω θυμώσει. Αλλά όχι, δεν σου θύμωσα. Από και με άποψη. Χαχα.

michele είπε...

Ενδιαφερον αυτο με το νικελιο,ειμαστε και παραγωγος χωρα//83% της ευρωπαικης παραγωγης..

τραδερ είπε...

κανάλι από 25-28/1/12 μου βγάζει τιμές από 3,50-3,80 στον ΤΙΤΛΟ της αλφα,χωρίς σαφή χρον.ορίζοντα....μελετήστε και αφήστε το πανεπιστήμιο που έκλεισε γιατί έδινε ....δωρεάν ΤΙΤΛΟΥΣ

michele είπε...

τραδερ,πολυ μακρια πηγες..με τον τιτλο της Αλφα ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ,εχεις δρομο..τωρα το αλλο θεμα θα δειξει..δεν ειναι μονο αυτο ειναι και πολλα αλλα...θετικα και αρνητικα

φσ είπε...

...δρόμο δικό μου δεν έχω,έφυγε στα 1,54,αλλά θεωρώ αδύνατον να μείνουν εδώ οι κεφαλ.των τραπ,και να μείνουν οι κωστολάτσηδες χωρίς σοβαρό ποσοστό στα μαγαζιά τους λόγω dilution μετά από αμκ,επέτρέψε μου να νομίζω ότι ξέρουν καλύτερα ,και γι αυτό θέλουν τα χαρτιά τους τουλάχιστο στο διπλάσιο απο ότι σήμερα.μακαρίζω όσους κρατούν ακόμα από τα πρόσφατα χαμηλά.

φσ είπε...

0,642 η πειρ,0,651 ο 200άρης,πού έσπασε με κλέισιμο την 1/11/12 ,δεν κ΄ρατησε στη συνέχεια,αλλά πλησίασε πάλι ...επικίνδυνα και θα προσπαθήσει να τον σπάσει με 2η προσπάθεια.

michele είπε...

μη μασας,απο τα χαμηλα κανεις δεν κραταει..το ραλλυ ηταν δυνατο με πανικοδιορθωσεις για να πεταει εξω τους traders και μετα να τους ξαναβαζει..αλλωστε δεν υπολογιζεις ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ οι μετοχοι των τραπεζων//το ξερουν καλυτερα ειναι σχετικο,η τελευταια αυξηση που μπηκε ο Κωστο ειναι στα 8 ευρω...και ολη η ελλαδα απο πισω..η ΕΤΕ στα 5,2 και ολη η ελλαδα απο πισω..

μπαρμπαλιας είπε...

Mικε μου ξεχασιαρη...το δικαιωμα της ΕΤΕ 2.80 το ξεχασες...δεν ειναι λεφτα αυτα;;η τιμη της αμκ ηταν 8 ευρώπλα α κ ρ ι β ω ς

φσ είπε...

για κάθε κίνηση κατά +26,5% του γδ,γράψτε +40% για ετε και +60% στη χειρότερη για αλφα-ευρ.Λόγω υψηλ.beta)σε Κ.Σ.,και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι γίνεται σε ...ανώμαλες,τύπου PSI+,εαν ποτέ ξανδούμε έστω 1.500μνδ,χωρίς τραπ.αρκετά πάνω,χλωμό.

φσ είπε...

και στοίχημα ότι κάποιος όπως ο Δημ.(που μπαούλιαζε από τα 0,42)αν του έκοβες το ίντερνετ...δεν θα έφευγε πριν δει η αλφα το 4 μπροστά,και φυσικά λίγο ΠΡΙΝ την αμκ.Έτσι γίνονται ενα εκατομ.οι 100χ.

φσ είπε...

κανένα νέο για ιντραλότ;με αυξημένους όγκους ,αλλά αδύναμη να ακολουθήσει τη βλέπω.Καλά,για οτε-δεη δεν το συζητώ ,όσο ο πρώτος δεν κρατάει έγκυρα πάνω από 3 και η 2η πάνω από 4,20.εκεί μπορεί να πάω όταν κουραστούν τα τραπεζόχαρτα

michele είπε...

Λιακο εχεις δικιο,επειδη εγω λεφτα σε τραπεζα δεν εχω δωσει,τα θυμαμαι στο περιπου..τωρα βεβαια σ αυτη την αυξηση θα το σκεφτω..Φωτη η λεξη μπαουλιασμα για το Δημο,σημαινει οτι το πλου να κατσει μεσα κανα 30%..βεβαια ο Δημος ξαναμπαινει και ξαναβγαινει και ορθως.Γι αυτο σου λεω..400% βγαζουν τιποτα παππουδες που δεν πουλανε ποτε( αλλα χανουν και πολλα) και αντε εγω με κανα μικρο που δεν με νοιαζει να τα πουλησω εκτος αν δω περιεργειες..
οτε εκανε διπλο πυθμενα και αν περασει επιτυχως τα 3,26 παει κοντα στα 4.ΔΕΗ πανω απο διπλη κορυφη στο 4.51 παει 5,4

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα, εντός έδρας τώρα.
Ας αρχίσω με κάτι που διάβασα τελευταία από τον ΦΣ. Για τον ΟΤΕ ο λόγος. Φυσικά δεν το παίζω σχετικός, αυτό να λέγεται και πάντα μιλάω εκ των υστέρων. Αλλά έχουμε το παράδειγμα του Αλέξανδρου με την ΔΕΗ που αφού περίμενε να δει κάποια σημάδια, μπήκε όταν τα είδε και δυστυχώς αποχώρησε άδοξα με ζημιά. Ενώ με "μπακάλικη" λογική θα μπορούσε να μπει άνετα στα 3,35 και να αποχωρήσει με 1 € κέρδος/μετ. εκεί ακριβώς που εκείνος μπήκε δηλ. στο 4,35.
Το ίδιο μας λέει τώρα και ο Φ. για τον ΟΤΕ. Θα μπω όταν περάσει τα 3. Δηλαδή μας κακοπέφτει να μπούμε άνετα λίγο πάνω από τα 2,5 και πάνω από τα 3, αν δεν τραβήξει, να την κάνουμε και χωρίς ζημιά?
Θέλω να πω μήπως δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μονόπλευρα και αυστηρά τεχνικά? Μήπως οι εποχές έχουν αλλάξει? Μήπως αυτή την εποχή (και τουλάχιστον προς το παρόν) ένα κέρδος στα χαρτιά αυτά της τάξης του 20-25% θεωρείται ικανοποιητικό και εμείς μπαίνουμε όταν οι άλλοι που έχουν αγοράσει στα χαμηλά φεύγουν? Μήπως λέω και μην το πάρετε και πολύ σοβαρά.
Άλλο πράγμα τώρα αν η άνοδος γενικευτεί.
Ίσως χρειάζεται συνδυασμός "τεχνικών" και μια από αυτές είναι η "Δημήτριος" λογική (από την άλλη πλευρά) περί αγοράς στα χαμηλά χαρτιών που αξίζουν ή απλά έχουν ξεφτιλιστεί.
Μη με ρωτάτε τι κάνω εγώ, όπως μου κατέβει εκείνη την ώρα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μια ιδιαίτερη καλησπέρα με ...άποψη στην Νίκη μας.

michele είπε...

Λογικη η ..αναζητηση του Πανου.Αλλα Πανο,χρειαζεται και η τεχνικη αναλυση,και η θεμελιωδης( για να διαλεγει κανιες χαρτια αξιας)και κυριως να βλεπει την συμπεριφορα και το ΠΩΣ κινειται διαχρονικα μια μετοχη.Το τελευταιο ειναι και το δυσκολοτερο γιατι δεν μπορει ο καθενας να ειναι απο πανω ολη μερα.Γι αυτο και κυριως χρησιμοποιει τα πρωτα 2. Επισης υπαρχει( που ειναι και το δυσκολοτερο) συνδυασμος των 3.

Αλεξανδρος είπε...

Φιλε Πανο η εναλλακτικη μεθοδος της αγορας μετοχων στα χαμηλα ειναι και αυτη τεχνικα προσδιοριζομενη,ειναι η λεγομενη contrarian τεχνικη και αγοραζει εναντια στην ταση μονο οταν η μετοχη που μας ενδιαφερει ειναι εξαιρετικα υποτιμημενη.

Αλεξανδρος είπε...

Στην πραγματικοτητα εδω μιλαμε για υπερπουλημενη κατασταση και οχι τοσο υποτιμημενη,ορος της θεμελιωδους αναλυσης που δεν υπαρχει στην ΤΑ,η περιπτωση του ΟΤΕ πχ απεχει ακομα απο το να δωσει σημα υπερπουλημενου καθως φαινεται οτι θα δοκιμασει ξανα τα ιστορικα της χαμηλα

Αλεξανδρος είπε...

προβλεψη που εκανα στο γραφειο του Michele παρασκευη πρωι,πριν αρχισει η συνεδριαση,κοντρα σε καθε πιθανοτητα.Τελικα φαινεται οτι μονο τα δικα μου χαρτια δεν μπορω να πιασω....

Αλεξανδρος είπε...

Αργα το βραδυ ,οπως παντα, θα τηρησω την υποσχεση που ειχα δωσει στον dim για την ματια μου στον MYTIL

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βλέπω άμεση ...αντίδραση χαχα.
Όταν έγραψα χαρτιών που αξίζουν εννοούσα θεμελιωδώς και όταν έγραψα στα χαμηλά ή έχουν ξεφτιλιστεί εννοούσα εξαιρετικά υποτιμημένα (άρα το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια και χωρίς τεχνικούς όρους μαστόρια μου).

Αλεξανδρος είπε...

Μαλιστα κυριε!

michele είπε...

Καλησπερα Αλεξ,μηπως να αλλαξεις χαρτια??? ( πλακα κανω),ο ΟΤΕ εκανε ηδη με ακριβεια double bottom για να τον δουμε

Αλεξανδρος είπε...

Καλησπερα michele ΑΝ δεν πανε αυτη την βδομαδα τα ΕΛΠΕ θα βγαλουν φτερα και θα φυγουν.Αν πανε στα 6,70 θα διπλασιαστει η θεση.Σημερα βγηκα με την κυρα βολτα στον Λυκαβητο,μελετησα σκακι ακουσα μουσικη,προετοιμαζομαι για τη μαχη

Αλεξανδρος είπε...

Οσο για τον ΟΤΕ ρωτα τον Γρηγορη τι του ειπα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αλέξανδρε αν δεν σε κουράζω κάνεις λίγο λιανά το υπερπουλημένος στον ΟΤΕ? Τα ιστορικά χαμηλά είναι κοντά στο 2,5, πόσο πρέπει να πάει δηλαδή, το 2,71 που έχει τώρα μας πειράζει?

michele είπε...

Ωραια μερα για βολτα σημερα..να σου πω το αγαπημενο μου,αλλα οπως φανταζεσαι σπανια μπορω:
Μουσικη,ταμπλο,μονος μου. ΧΑΧΑ

Αλεξανδρος είπε...

Πανο κοιταξε το υπερπουλημενος /υπεραγορασμενος δεν μετραται σε πλαισιο ιστορικοτητας

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλά δεν σας λέω, σήμερα έφαγα ήλιο για μια βδομάδα...

Αλεξανδρος είπε...

ειναι μια κατασταση της αγορας η οποια μετρα το κατα ποσο εχει μπει η οχι χρημα στο χαρτι

ΠΑΝΟΣ είπε...

Με ΜΠΕΡΔΕΒΗΣ τώρα Αλέξανδρε, σε ρώτησα σε δείκτες κλπ που παρακολουθείς

michele είπε...

Για τον ΟΤΕ θα πω απλα πραγματα.2.98-3.10-3.26.3.98-4.11.Αλλοιως 2.29.

Αλεξανδρος είπε...

και αυτο σε χρονο προσφατο ετσι μια μετοχη 20 % πανω απο τα ιστορικα της χαμηλα μπορει καλλιστα να ειναι υπεραγορασμενη παρολο που ιστορικα βρισκεται σε χαμηλη τιμη,επειδη τις τελςυταιες ημερες μεσολαβησε ραλυ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κάτι μου απάντησες τώρα, αλλά σε πιο κοινούς δείκτες βρε παιδί μου χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πιο απλά τα λέει ο Μικέλε χαχα αυτό το 2,98 με 3 το βλέπω κι εγώ καθαρά λειτούργησε σαν στήριξη πολλές φορές τέλος του 11 και σαν αντίσταση τον 2ο/12

Αλεξανδρος είπε...

αποφευγω να αναφερθω σε δεικτες γιατι το πραγμα θα γινει πολυυυ τεχνικο.Αν επελεγα μονο ενα θα σου ελεγα για το ιστογραμμα του MACD

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εννοούσα ακόμα κι εγώ που είμαι στραβός χαχα

Αλεξανδρος είπε...

Ο ΟΤΕ εχει σοβαρες πιθανοτητες να διασπασει τα ισορικα χαμηλα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Φτάνει για απόψε το μάθημα, είμαι και από ταξίδι και έχω να ανοίξω βιβλίο από το καλοκαίρι.
Μπορεί να μου τη δώσει αύριο και να δοκιμάσω στον ΟΤΕ, οπότε θα έχουμε να λέμε.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το τελευταίο το έγραψα πριν διαβάσω το 10.04 για να δούμε τι θα γίνει τελικά

Αλεξανδρος είπε...

παντως δεν εννοω οτι ο ΟΤΕ θα παει 2ευρο ,μετα την δισπαση ειναι πολυ πιθανος ο δρομος που περιεγραψε παραπανω ο michele

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πάρτε και ένα συμβολικό χεβιμεταλάδικο που κάνει για όλους μας χαχα με lyrics παρακαλώ
Dance with the devil

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αλέξανδρε είναι και τζόγος η δουλειά, είναι και να σου κάτσει, αν φύγει θα λέω γιατί δεν τόλμησα, αν πάει κάτω θα λέω γιατί δεν τον άκουσα χαχα

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Στους λάτρεις της ΤΑ να θυμίσω να συμπεριλάβουν στις μετρήσεις τους ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ και τον σφοδρό βομβαρδισμό ΕΙΔΗΣΕΩΝ που σίγουρα θα έχουν ετοιμάσει κάποιοι για τις επόμενες βδομάδες για να ορίσουν τα ψηλά και τα χαμηλά . ΜΙΚΕΛΕ τι θα έλεγες για μια προέκταση του διαγράμματος της ΕΤΕ ..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλώς τον Γιάννη Κον(ταράτο)!
Για τον Αλέξανδρο έχω να πω ότι ήθελε θάρρος να μας αποκαλύψει μια κίνηση που δεν του βγήκε, άλλοι θα έκαναν την πάπια.

michele είπε...

Γιαννη..απο αυριο σημερα βραδυ ο Αλεξ απο οτι καταλαβα θα εχει ΜΥΤΙΛ..
Συμφωνω απολυτως Πανο οσον αφορα τον Αλεξανδρο

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα ΠΑΝΟ . Γιατί μου ανοίγεις την όρεξη τέτοια ώρα άκου Γαρίδες με σάλτσα ταράτο

spooky είπε...

Καλησπέρα σε όλους,
Φίλε Μικέλε θα μπορούσες να αναφέρεις 3 - 4 επιλογές σου απο τον 20ρη,που να είναι αγοράσιμες (με μετρητά)στα παρόντα επίπεδα και να έχουν καλές προοπτικές μέσα στο χρόνο; Aν θα μπορούσες εκτός απο τυχόν διαγραμματική ματιά να έκανες και μια (συνοπτική )θεμελιώδη προσέγγιση.
Ευχαριστώ απο πριν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα spooky.
Γιάννη πάω να τσιμπήσω κάτι, αλλά που τις είδες τις γαρίδες? Κάτι δεν κατάλαβα.
Σε λίγο η συνέχεια.

michele είπε...

Spooky καλησπερα,θα προσπαθησω μεσα στην βδομαδα.Αν και πλησιαζει ο καιρος των αποτελεσματων του 2011 ..θα χρησιμοποιησουμε τα μεχρι τωρα δεδομενα.Ηδη ομως μπορω να σου πω οτι ΔΕΗ και ΟΤΕ θεμελιωδως παντα, ειναι υποτιμημενες.

spooky είπε...

Ο.Κ. Μικέλε θα περιμένω.
Στην ΔΕΗ έχω ηδη θέση ,στον δε ΟΤΕ έκανα την πρώτη τοποθέτηση την Παρασκευή στο € 2,70.Εχω επίσης μεγάλη (για το χαρτοφυλάκιό μου ) θέση στον ΜΥΤΙΛ και μικρότερη στον ΤΙΤΠ ,που δεν σκοπεύω να αυξήσω (αμφότερες).
Ευχαριστώ και πάλι

michele είπε...

Δυσκινητος και μη εμπορευσιμος ο ΤΙΤΠ..Ο ΜΥΤΙΛ αλλη φαση.Περιμενω τα αποτελεσματα του 2011.Αλλα..εδειξε πολλα και στην πτωση.

spooky είπε...

Φίλε Μικέλε δεν διαφωνώ για ΤΙΤΠ , οπως ξέρεις όμως το discount με το κοινό είναι εξόφθαλμο και προκλητικό.Για κάποιον που είναι σχεδόν πάντα με χαρτοφυλάκιο και έχει αγοράσει κάτω απο το € 5 ,αυτά τα δυο δεν έχουν και μεγάλη σημασία καθώς θα είναι επι μακρόν συστατικό του χαρτοφυλακίου (με μεγάλη μάλιστα στάθμιση στο margin ) και θα πουληθούν, εν καιρώ τω δέοντι,σε τιμές κοινού βεβαίως!!
Για τον ΜΥΤΙΛ ,που είναι σε κλάδο hot και έχει δυνατό management και κονέ,περιμένω μεγάλα πράγματα σε συνδυασμό βέβαια και με τιμή μετάλλου.

michele είπε...

spooky ok συμφωνω,για τον Μυτιλ τα ειπες εσυ..αλλα το προνομιο( εμπειρικα το λεω) αμφιβαλλω αν θα φτασει ποτε την τιμη του κοινου.Δεν ξερω κανενα προνομιο που να εφτασε το κοινο.Εκτος οταν παλιοτερα παιζαμε κανα προνομιο για να φερουμε κοσμο..παλιες ιστοριες..αλλα η σταθμιση ,σταθμιση συμφωνω και σ αυτο.Χρειαζεται.

spooky είπε...

Πράγματι αυτή η στάθμιση που αναπροσαρμόζεται διαρκώς τον τελευταίο καιρό ,προς τα κάτω βεβαίως,δημιουργεί σοβαρά προρβλήματα σε χρήστες με μεγάλα χρεωστικά.Τι να κάνουμε όμως που δεν έχουμε ακόμη εκπαιδευτεί στις νέες πλατφόρμες!!Θα γίνει βεβαίως και αυτό, ο καιρός γαρ εγγύς!!